Het Miskopen-elftal van de eerste seizoenshelft: twee keer Ajax, één PSV'er

Het Miskopen-elftal van de eerste seizoenshelft: twee keer Ajax, één PSV'er

22-12-2016 14:30
26

Nu de Eredivisie in de winterstop is aanbeland, is het een goed moment om de balans van de afgelopen transferzomer op te maken. Welke door Nederlandse clubs aangetrokken spelers zijn in de afgelopen maanden door de mand gevallen? Wie bakten er niks van of bleken allesbehalve een aanwinst? VoetbalPrimeur heeft een elftal gevormd van elf namen. Let op: het gaat om gekochte spelers én om huurlingen. 

We beginnen met de keeper: Tim Krul. Wat was precies het idee van Ajax toen hij in augustus gehuurd werd van Newcastle United? Krul was op dat moment geblesseerd en had al maandenlang geen wedstrijd meer gespeeld op het hoogste niveau. Het is de vraag of Krul (28) dit seizoen überhaupt nog in actie gaat komen in het eerste elftal. André Onana doet het namelijk uitstekend. 

In het centrum van de defensie nóg een Ajax-speler: Heiko Westermann. De routinier tekende afgelopen zomer voor twee jaar, maar inmiddels is de oud-speler van onder meer Real Betis en Hamburger SV al gewogen en te licht bevonden. Westermann is simpelweg niet goed genoeg. Naast hem semi-Duitser Roel Brouwers, die inmiddels profvoetballer af is. Roda JC pikte hem een paar maanden geleden op bij Borussia Mönchengladbach; niet veel later bleek het lichaam van Brouwers (35) helemaal niet meer geschikt voor wekelijks voetballen op het hoogste niveau. 

Menno Koch beleeft een zwaar teleurstellend seizoen in stadion Galgenwaard. FC Utrecht huurde hem afgelopen zomer van PSV en tijdens de eerste speelrondes deed de 22-jarige verdediger nog een paar keer mee, maar inmiddels zit Koch al maanden op de bank. Een tegenvaller voor hem én voor PSV, dat ongetwijfeld hoopte dat Koch zich in de Domstad zou doorontwikkelen. Daar komt nu weinig van terecht. Op links André Fomitschow, zomeraankoop van NEC. De Duitser blijkt érg veel moeite hebben om aan te haken bij het Eredivisie-niveau. 

https://gyazo.com/3b9dde89679a014b05aa4e6e109a08b4

Door naar het middenveld, dat zeer offensief ingesteld is. Hoe zit het precies met vermeend supertalent Hachim Mastour? De verwachtingen waren hoog toen superzaakwaarnemer Mino Raiola hem afgelopen zomer naar PEC Zwolle bracht, maar sindsdien hebben we verdacht weinig gehoord van de Marokkaanse stilist. Mastour deed pas 124 minuten mee in de Eredivisie en we kunnen ons niet één geniaal momentje herinneren. Quincy Owusu-Abeyie maakt in Nijmegen zijn reputatie als enfant terrible waar. Op het veld overtuigt de aanvaller niet (twaalf duels, nul goals) en onlangs kreeg Owusu-Abeyie het aan de stok met de technische staf van NEC. Gevolg: de oud-speler van onder meer Arsenal en Spartak Moskou is uit de selectie gezet en een vertrek in de winter lijkt aanstaande.

Het middenveld wordt compleet gemaakt door PSV-huurling Siem de Jong. Zijn treffer in de Arena was natuurlijk belangrijk, maar al met al kunnen we de international toch bepaald niet bestempelen als een geslaagde aanwinst. Integendeel: De Jong was ook in Eindhoven vooral geblesseerd. Op negen staat Anass Achahbar, de tweede PEC-speler van het team. In mei met hoge verwachtingen aangetrokken, een halfjaar later is de tussenbalans om te huilen: welgeteld nul doelpunten in vijftien wedstrijden. Ron Jans zit ongetwijfeld met de handen in het haar. 

Op de vleugels een bekende naam en een jonge speler die nog helemaal niet in actie kwam voor zijn nieuwe club. Anouar Hadouir maakte in de zomer een verrassende comeback op de Nederlandse velden. Excelsior heeft echter nog weinig plezier beleefd aan de oud-aanvaller van NAC Breda, Roda JC en Willem II. Sinds zijn avontuur bij het Marokkaanse Moghreb Tétouan (2014-2016) lijkt het beste eraf bij de ooit zo stijlvolle Hadouir. Nicolò Pozzebon wordt door FC Groningen gehuurd van Juventus. Klinkt leuk, maar voor het niveau van de Eredivisie komt de tiener in ieder geval nog veel tekort. Pozzebon heeft het moeilijk in het hoge Noorden en zit zelfs bij de Groningen-beloftes op de bank.