Plan voor Eredivisie met 16 clubs schiet in verkeerde keelgat: 'Ongepast'

Plan voor Eredivisie met 16 clubs schiet in verkeerde keelgat: 'Ongepast'

06-01-2017 11:58
61

KNVB-directeur Gijs de Jong heeft geen punten gescoord bij Go Ahead Eagles. De bestuurder van de Nederlandse voetbalbond ging in het NRC namelijk in op de inkrimping van de Eredivisie naar zestien clubs. Dat schoot in het verkeerde keelgat.

De nieuwe opzet werd besproken in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, maar kwam via De Jong naar buiten. Hij wil ook een kampioensstrijd tussen de bovenste zes clubs. "Ik vind het onverstandig dat de KNVB in de persoon van De Jong over dit onderwerp in dit stadium naar buiten treedt", aldus voorzitter Edwin Lugt van Go Ahead in Voetbal International.

"We zitten midden in een proces en de KNVB heeft een faciliterende rol. Ik vind het ongepast dat ze dat proces richting een bepaalde uitkomst sturen. (…) Ik ben het gewoon inhoudelijk fundamenteel oneens met De Jong. Volgens mij worden er nu al conclusies getrokken zonder dat het hele spectrum aan mogelijkheden en argumenten is meegenomen."

Vooral topclubs hebben hier baat bij. "Als we ons alleen concentreren op de top, dan hollen we de rest uit en daar is het Nederlandse voetbal niet bij gebaat. Je hoeft dus niet te verkleinen om de doelen, meer spanning en weerstand, die je nastreeft te bereiken", meent Lugt. "Maar in plaats dat we de topclubs nog meer faciliteren, moeten we de rest sterker maken."