De Jong vol adrenaline voor camera's: 'Voor die taak loop ik niet weg'

De Jong vol adrenaline voor camera's: 'Voor die taak loop ik niet weg'

08-01-2017 09:54
2

De kritiek die PSV in de eerste seizoenshelft kreeg, is terecht. Dat stelt Luuk de Jong, aanvoerder van PSV. De Eindhovenaren werden uitgeschakeld in de KNVB Beker en Champions League en staan derde in de competitie. 

"Of ik van de kritiek mentaal van slag raak? Dat nooit", aldus De Jong tegenover het Eindhovens Dagblad. "Maar in topvoetbal worden spelers wel afgerekend op de korte termijn. Het hoort erbij. Herinneringen zijn er om te koesteren en je kunt er niet te lang op teren. Ik ben nu twee keer kampioen geworden met PSV, maar de fans willen dat het dit jaar opnieuw gebeurt en dat is terecht. De dag van morgen telt elke keer weer en daarop moet je opnieuw presteren."

Als aanvoerder staat De Jong vaak luttele minuten na de wedstrijd de pers te woord. "Het geven van een interview zo vlak na de wedstrijd vind ik niet vervelend. Als aanvoerder moet je er staan en voor die taak loop ik niet weg. De resultaten zijn niet zoals ze horen te zijn. Daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid en het was ook van mijn kant niet goed genoeg. Ik zie het meer als een verhaal van eerst net wel en nu net niet. Ballen die vorig jaar precies in de zijkant van de goal vielen, gaan er nu ineens net niet in."

Nét niet moet nét wel worden om opnieuw landskampioen te worden, weet De Jong. "Ik zie bij niemand van ons tekenen van verslapping of een gebrek aan geloof. Als dat wel zo was, zou ik er ook onmiddellijk iets van zeggen. Kom op zeg. Als een van de concurrenten een keer punten verspeelt, is de situatie alweer heel anders en kan ook daar meer druk ontstaan."