Feyenoord vs. Ajax vs. PSV: Ajax sterk in nieuwe jaar, Feyenoord uitermate zwak

Feyenoord vs. Ajax vs. PSV: Ajax sterk in nieuwe jaar, Feyenoord uitermate zwak

11-01-2017 16:40
20

De winterstop zit erop en de Eredivisie staat weer op het punt van beginnen. Voor Ajax en PSV de ideale gelegenheid om in te lopen op koploper Feyenoord, zo blijkt uit de statistieken. De afgelopen tien seizoenen wisten de Rotterdammers slechts twee maal te winnen in het eerste duel na de jaarwisseling, terwijl Ajax en PSV juist prima resultaten noteren wanneer zij uit de winterstop komen. VoetbalPrimeur.nl zet de gegevens van de laatste tien seizoenen op een rijtje. 

Ajax: 23 punten (doelsaldo 21-8)
Ajax doet het het beste van de drie. In de laatste tien seizoenen wisten de Amsterdammers liefst 23 punten binnen te halen tijdens de eerste speelronde in het nieuwe jaar. Zeven van de tien wedstrijden werden gewonnen, terwijl er twee keer gelijk werd gespeeld. Er werd slechts één keer verloren: op 23 januari 2011 was FC Utrecht met 3-0 te sterk voor de ploeg van toenmalige trainer Frank de Boer.

PSV: 20 punten (doelsaldo 13-8)
PSV, momenteel nummer drie in de Eredivisie, wist in de afgelopen tien seizoenen twintig punten binnen te slepen uit de openingswedstrijd van het nieuwe jaar. Er werd zes maal gewonnen, waaronder twee keer bij Feyenoord in De Kuip. Twee keer werd er verloren. De opvallendste nederlaag dateert van 18 januari 2013. Destijds was PEC Zwolle, mede door twee goals van Fred Benson, met 1-3 te sterk.

Feyenoord: 7 punten (doelsaldo 13-21)
Feyenoord opent het nieuwe jaar de laatste tien seizoenen opvallend zwak. De Rotterdammers wonnen slechts twee van de tien wedstrijden en – misschien nog wel opvallender – verloren er liefst zeven. Twee keer was Ajax de baas in een onderling duel in de Arena, terwijl ook NAC en VVV een keer te sterk waren in de eerste speelronde van het kalenderjaar. Overigens werd er drie seizoenen terug, uit bij FC Utrecht, ruim gewonnen: 2-5.