AZ begint met zege aan 2017: aanvallers maken het verschil in Deventer

13-01-2017 21:53
24

AZ is met een overwinning aan de tweede helft van het Eredivisie-seizoen begonnen. De equipe van coach John van den Brom was bij Go Ahead Eagles met 1-3 te sterk. Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh (2 keer) scoorden voor de bezoekers, Jarchinio Antonia deed iets terug.

Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor nieuwelingen Elvis Manu en Pedro Chirivella. De derde winterse versterking, de van Arsenal gehuurde Daniel Crowley, begon op de bank. Manu liet zich al snel zien, met een gevaarlijk schot in het zijnet in de tweede minuut. Onder aanvoering van de linksbuiten voerde Go Ahead de boventoon in de beginfase, maar een goal bleef uit.

Ook AZ liet van zich horen. In de twaalfde minuut kon Ben Rienstra vrij inschieten, maar vanaf de rand van het strafschopgebied mikte hij over. Vlak voor rust kregen de bezoekers opnieuw een grote kans. Ditmaal kon Muamer Tankovic vrij inkoppen, maar zijn kopbal eindigde in de handen van doelman Theo Zwarthoed. Tussendoor zag scheidsrechter Danny Makkelie nog een handsbal van Xandro Schenk over het hoofd, waardoor AZ geen strafschop kreeg.

Na rust dwong AZ aan en hing de 0-1 in de lucht. Die viel in de 69ste minuut. Weghorst verscheen alleen voor Zwarthoed en passeerde de sluitpost in de korte hoek. Voor de spits was het zijn tiende treffer van het seizoen. Go Ahead-coach Hans de Koning dacht aan buitenspel, liet dat in duidelijke woorden weten aan Makkelie en werd naar de tribune gestuurd.

Zes minuten voor tijd gooide Jahanbakhsh het duel op schitterende wijze in het slot. De aanvaller pegelde vanaf ruim 25 meter hard raak. De Eagles deden in de slotfase nog wel iets terug via Antonia, die een strafschop benutte na een duw van Mattias Johansson. Diep in blessuretijd mocht ook AZ nog aanleggen vanaf elf meter. Jahanbakhsh tekende voor zijn tweede treffer.

AZ staat op de ranglijst voorlopig vierde. De ploeg van Van den Brom passeert Heerenveen en heeft na achttien wedstrijden 31 punten. Go Ahead Eagles blijft hekkensluiter met twaalf punten.