Advocaat mag eigenlijk niet als trainer werken: 'Waanzin, een middeleeuws systeem'

Advocaat mag eigenlijk niet als trainer werken: 'Waanzin, een middeleeuws systeem'

18-01-2017 07:39
23

Dick Advocaat heeft jarenlange ervaring als trainer, maar kreeg van de KNVB te horen dat hij 'bij hoge uitzondering' dispensatie kreeg om dit seizoen als coach van Fenerbahçe aan het werk te mogen zijn. Dit in verband met niet gehaalde studiepunten.

Advocaat beschikt over het hoogste trainersdiploma, maar moet volgens de UEFA ook een licentie halen die enkele jaren geldig is. Elke drie jaar moet hij daarom vijftien studiepunten verdienen door het bezoeken van workshops en congressen. Omdat Advocaat niet genoeg punten haalde, kreeg hij dispensatie.

"Bij hoge uitzondering, kreeg ik te horen", foetert Advocaat in het Algemeen Dagblad. "Omdat ik niet op tijd over een paar studiepunten voor bijscholing beschik. Hoe is het in godsnaam mogelijk, denk ik dan. Het is een middeleeuws systeem, het slaat nergens op. De regeltjes dit en de regeltjes dat, maar ondertussen zorg ik met deze baan wel voor werkgelegenheid voor twee andere trainers. Daar moet de CBV (Coaches Betaald Voetbal, red.) toch voor zorgen? Maar hier doe ik het."

"Hier elke dag op het veld staan, dat is al studiepunten genoeg", vindt Advocaat. "Ik wil helemaal niet met mijn borst vooruit lopen, maar ik heb overal gewerkt en ook nog eens in de top. En nu moet ik een congres bezoeken, anders ben ik mijn licentie kwijt. Dat mag dan eventueel in Turkije, maar ik versta toch geen Turks? Dus ik zit daar alleen voor een handtekening op een papiertje waar ik dan een paar punten voor krijg. Waanzin."