Aandeel buitenlandse spelers in Eredivisie-selecties groot: PSV minste van top-3

Aandeel buitenlandse spelers in Eredivisie-selecties groot: PSV minste van top-3

18-01-2017 12:30
25

Met het besluit van China om een limiet van drie buitenlanders per wedstrijd in te stellen proberen de voetbalbond en de regering de transfergekte tot een einde te brengen én meer Chinese talenten door te laten stromen. In Nederland liggen de aantallen buitenlanders bij Eredivisie-clubs nog veel hoger dan het ooit in China is geweest. Is dit plan ook interessant voor de Eredivisie en welke clubs hebben de meeste buitenlanders onder contract staan?

In bijna iedere competitie in Europa doen stemmen op om strengere regels ten aanzien van het aantal buitenlanders te gaan hanteren. De Serie A droomt al jaren van eenzelfde limiet als die in China, maximaal drie non-EU-spelers per wedstrijd, terwijl de Premier League jaar in jaar uit worstelt met het hoge aantal buitenlanders in de competitie, zonder dat het verder komt dan de home grown-quota, een regel waardoor clubs een bepaald aantal spelers uit de eigen opleiding en/of eigen land moeten inschrijven. Voor het niveau van de competitie zelf zijn buitenlandse spelers in redelijk veel gevallen wel een versterking, maar voor het land is het funest. De hoeveelheid Engelse talenten die écht doorbreken zijn bijvoorbeeld op een paar handen te tellen.

Lees ook: Nieuwe China-regel heeft grote gevolgen: Gudelj meteen in lastig parket

Nu de KNVB druk in de weer is om het Nederlandse voetbal uit het dreigende slop te trekken middels plannen voor talenten en jeugdopleidingen, kan het wellicht ook goed zijn om de optie van een limiet op buitenlandse spelers de revue te laten passeren. Minder buitenlandse spelers betekent meer kansen voor jonge Nederlandse talenten en een hoger niveau van de Nederlandse voetballers die doorstromen.

Zeker in het geval van clubs als Roda JC en NEC, de twee met de meeste buitenlanders in de selectie (17), kun je je afvragen: in hoeverre voegen die spelers iets toe? En kunnen er niet jonge, Nederlandse talenten hun plek innemen? Een limiet van drie, vier of vijf buitenlanders per team per wedstrijd dwingt clubs kritischer naar buitenlandse spelers te kijken. Zijn ze een meerwaarde, dan ligt de weg gewoon open om ze aan te trekken. Maar zit je bijna aan je limiet van buitenlandse spelers en moet je de keuze tussen een doorsnee voetballer uit een buitenlandse competitie en een Nederlands talent maken, dan kan een regel als die in China, of competities als in Rusland en Turkije, de clubs dwingen naar de eigen jeugdopleiding te kijken.

Non-EU
Het grote probleem voor regels als die in China is voor Nederland de Europese Unie. Daardoor is het alleen mogelijk een limiet in te stellen op het aantal spelers buiten de EU dat wordt aangetrokken of op het veld mag staan. Landen als Spanje en Frankrijk hebben die regels op dit moment. Regels die overigens makkelijk te omzeilen zijn door (voornamelijk) Zuid-Amerikaanse spelers die een dubbele nationaliteit hebben. In Nederland bestaan dergelijke regels niet. Wel zijn clubs verplicht een veel hoger salaris aan niet-EU-spelers te betalen, zodat de verleiding om spelers van andere continenten te halen niet al te groot is.

Discussieer mee onder dit bericht: moet Nederland een limiet op non-EU-spelers instellen of heb jij andere ideeën om Nederlandse talenten meer kansen te bieden?

Stel, ruim genomen: Nederlandse clubs mogen niet meer dan vijf buitenlandse spelers per wedstrijd opstellen. Dat zijn er nog twee meer dan in China is toegestaan. Welke ploegen zouden met de huidige selectie dan in de problemen komen? Uit gegevens van Transfermarkt.de blijkt dat NEC en Roda JC dus de meeste buitenlanders hebben: 17 maar liefst. Ook FC Twente scoort hoog met 16 spelers van niet-Nederlandse afkomst. Van de top-drie zijn Ajax en Feyenoord de clubs met de meeste buitenlanders: 10 spelers per ploeg. PSV heeft er 9. Excelsior is de club met de meeste Nederlanders en de minste buitenlanders: 6 van de 29 spelers komen niet uit Nederland.