'Ik snap nog steeds niet dat ik niet bij een club in Nederland terecht kon'

'Ik snap nog steeds niet dat ik niet bij een club in Nederland terecht kon'

18-01-2017 13:52
14

Toen Sofian Akouili in het seizoen 2012/13 met Willem II in de Eredivisie speelde, dacht hij dat er een mooie voetbaltoekomst voor hem in het verschiet lag. Het liep anders: Akouili verkaste naar FC Atyrau (Kazachstan), tekende in 2014 bij FC Volendam en komt tegenwoordig uit voor amateurploeg OFC Oostzaan. 

"Ik snap nog steeds niet dat ik na mijn eerste Eredivisie-seizoen niet bij een club in Nederland terecht kon. Ik was 24 jaar, had aardig wat wedstrijden gespeeld voor Willem II en was transfervrij", vertelt de inmiddels 27-jarige verdediger aan VICE Sports. "Ik voelde dat ik goed aan kon haken op het niveau van de Eredivisie, ook tegen spitsen als Graziano Pellè. Marc van Hintum, toen technisch directeur van Willem II, zei dat ik zo een nieuwe club zou vinden. Jij hoeft je geen zorgen te maken. In jou hebben genoeg clubs interesse."

Het liep echter anders. "Toen mijn zaakwaarnemer aan de slag ging om een nieuwe club voor me te vinden, bleken al de clubs uit de kelder van de Eredivisie en de top van de Jupiler League geen interesse te hebben. Ik vond dat een heel vreemd verhaal, omdat Van Hintum had gezegd dat het wel goed zou komen."

"Omdat er niks kwam in Nederland, moest ik de stap naar het buitenland zetten. Dat was misschien wat snel, want ik was nog vrij onervaren, maar ik had er vertrouwen in dat het zou lukken. Via een contactpersoon kwam ik uiteindelijk terecht bij FC Atyrau uit Kazachstan. Dat bleek later foute boel." Het contract van Akouili werd al na een paar maanden verscheurd.