El Ghazi bij Lille: ploeg met zorgen, amper concurrentie en ‘El Loco’ op komst

El Ghazi bij Lille: ploeg met zorgen, amper concurrentie en ‘El Loco’ op komst

18-01-2017 15:00
21

Als Anwar El Ghazi deze maand naar Lille vertrekt, komt hij terecht bij een ploeg met zorgen. Maar ook een ploeg waar een mooie toekomst voor lonkt door de eventuele komst van de gerenommeerde trainer Marcelo Bielsa. VoetbalPrimeur bekijkt wat El Ghazi, die in gesprek is met de club maar nog geen akkoord heeft, bij een transfer te wachten staat in Noord-Frankrijk.

Huidige situatie
Lille is doorgaans een club die meedoet om de Europese plekken - soms met uitschieters naar boven - maar dit seizoen dreigt een verloren jaar te worden. Met slechts zes overwinningen in twintig wedstrijden staat het op de zeer teleurstellende dertiende plek in Frankrijk. Het is mede een gevolg van het feit dat ieder jaar de beste spelers van Lille gewild zijn bij de machtige clubs. Afgelopen zomer vertrokken onder meer aanvallende middenvelder Sofiane Boudal (Southampton) en back Djibril Sidibe voor in totaal 34 miljoen euro bij de Franse club. Directe vervangers kwamen daar niet voor: de enige 'grote' aankoop was de man van de beslissende goal in de EK-finale: de Portugees Eder. Deze winter wil Lille wél gaan handelen, met vier beoogde versterkingen, waaronder dus El Ghazi.

Komst Bielsa?
Lille staat momenteel onder leiding van interim-manager Patrick Collot, die de eind november ontslagen Frederic Antonetti opvolgde. Het is twijfelachtig of Collot het seizoen mag afmaken bij de club. Lille heeft bevestigd dat het in gesprek is met Bielsa, El Loco, over zijn mogelijke plannen met de club, al is niet duidelijk of hij per direct moet komen of pas in de zomer. Mogelijk dat de komst van El Ghazi ook nog afhangt van het eventueel aanstellen van Bielsa, die graag zijn zegje heeft in transfers. "Persoonlijk zou ik het geweldig vinden", zegt eigenaar Gerard Lopez. "Ik denk dat hij een uitzonderlijke coach is. Een echte encyclopedie. Met passie. En voetbal dat ik graag zie."

El Ghazi-concurrenten
Bielsa is een obsessieve coach die voor een nieuwe generatie trainers een grote inspiratie is gebleken. Zijn fameuze 3-3-1-3-systeem ligt aan de basis van de speelwijze van coaches als Mauricio Pochettino en Pep Guardiola. In dat systeem, met drie verdedigers, drie controlerende middenvelders, één aanvallende middenvelder, twee buitenspelers en een spits, lijkt een perfecte rol weggelegd voor El Ghazi, een klassieke rechtsbuiten met een actie, een voorzet en bovendien doelgericht. De interesse van Lille in El Ghazi is logisch: het ontbeert de huidige ploeg namelijk aan zo’n type speler, waardoor het vooral aanvallende middenvelder en AS Monaco-huurling Rony Lopes is die vanaf de flanken moet spelen. De andere rechtsbuitens Morgan Amalfitano en Ryan Mendes zijn niet de spelers die Lille naar een hoger niveau tillen.

Opvallende spelers
Van het huidige Lille is EK-winnaar Eder, die afgelopen zomer voor 4,5 miljoen euro over kwam van Swansea City, de meest opvallende man. Een andere bekende naam in de selectie is Victor Enyeama, de 34-jarige Nigeriaanse doelman die al jaren onder de lat staat in Noord-Frankrijk. Ook oud-international Rio Mavuba dient al jaren op het middenveld van de club. Verdediger Sebastien Corchia behoort de afgelopen jaren af en aan tot de Franse selectie. De selectie van Lille bestaat verder uit een mix van routiniers en talenten.

Uitstekende verkoopclub
Mocht El Ghazi naar Lille vertrekken dan zal hij dat ook zien als een tussenstap richting de top. De Franse club staat bekend om het voortbrengen of doorverkopen van zeer talentvolle toekomstige sterren. Alleen het lijstje van de afgelopen vijf jaar levert al de nodige grote namen op. Een overzicht:

2016/17
Sofiane Boufal (18,7 miljoen euro, Southampton)
Djibril Sidibe (15 miljoen euro, AS Monaco)

2015/16
Adame Traoré (14 miljoen euro, AS Monaco)
Idrissa Gueye (9 miljoen euro, Aston Villa)

2014/15

Divock Origi (12,5 miljoen euro, Liverpool)

2013/2014

Lucas Digne (15 miljoen euro, PSG)
Florian Thauvin (12 miljoen euro, Olympique Marseille)
Dimitri Payet (9 miljoen euro, Olympique Marseille)

2012/2013

Eden Hazard (35 miljoen euro, Chelsea)
Mathieu Debuchy (6 miljoen euro, Newcastle United)