Moneyball: de tien grootste Eredivisie-revelaties van dit seizoen

Moneyball: de tien grootste Eredivisie-revelaties van dit seizoen

20-01-2017 10:10
21

De Eredivisie puilt uit van de jonge spelers en dit seizoen is dat niet anders. Maar wie zijn de talenten die op basis van statistieken dit seizoen de meeste progressie hebben geboekt? SciSports maakt op basis van de  'SciSkill Index' een top-tien.

10. Zakaria El Azzouzi (Sparta): SciSkill: 63.2 (+18.4)
De van Ajax gehuurde spits kwam in zestien competitiewedstrijden tot vier doelpunten en één assist. Deed vooral van zich spreken in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo, waarin hij een zuivere hattrick verzorgde.

9. Matthijs de Ligt (Ajax): SciSkill: 52.2 (+20)
Eén van de grootste verdedigende talenten in Nederland. Deed al ruimschoots ervaring op in de KNVB Beker en de Europa League, maar moet het in de Eredivisie vooralsnog doen met korte invalbeurten.

8. Davinson Sánchez (Ajax): SciSkill: 69.4 (+20)
De Colombiaanse centrale verdediger is nu al niet meer weg te denken uit de basis van Ajax. Beschikt niet alleen over indrukwekkende defensieve capaciteiten, maar leverde ook al drie doelpunten en één assist af.

7. Rick van Drongelen (Sparta): SciSkill: 49.1 (+20)
Hoewel hij pas net achttien is geworden, is de Zeeuwse verdediger een zeer stabiele factor bij Sparta. Met Van Drongelen in de gelederen staat de kampioen van de Jupiler League voorlopig keurig in de middenmoot.

6. Sofyan Amrabat (FC Utrecht): SciSkill: 57.3 (+20.7)
Hoewel de twintigjarige middenvelder zijn eerste Eredivisie-doelpunt nog moet maken, is hij van grote waarde voor FC Utrecht. De jongere broer van Nordin Amrabat leverde drie assists af en miste nog geen wedstrijd dit seizoen.

5. Oussama Idrissi (FC Groningen): SciSkill: 47.4 (+21.1)
FC Groningen begon uiterst moeizaam aan het seizoen, maar dat gold niet voor rechtsbuiten Idrissi. Bezorgde zijn tegenstanders handenvol werk en leverde drie doelpunten en één assist af, maar was daarna enige maanden uitgeschakeld met een blessure.

4. Giovanni Troupée (FC Utrecht): SciSkill: 50.1 (+21.6)
De nachtmerrie van elke linksbuiten. Slechts achttien jaar oud, maar onvermoeibaar razend langs de rechterflank. Doet zijn verdedigende werk naar behoren en zorgde tot dusver voor twee doelpunten en één assist.

3. Justin Hoogma (Heracles Almelo): SciSkill: 44.7 (+24.9)
De zoon van algemeen directeur Nico-Jan Hoogma is de enige tiener in Europa die geen enkele minuut van de eerste seizoenshelft miste. Bijzonder degelijke centrale verdediger die in de eerste seizoenshelft met Heracles slechts 25 tegengoals toe hoefde te staan.

2. Kasper Dolberg (Ajax): SciSkill: 64.7 (+25.4)
De Deense spits maakte een indrukwekkende entree in de Eredivise. Acht doelpunten en twee assists heeft Dolberg inmiddels op zijn naam staan, met een zuivere hattrick tegen NEC als hoogtepunt.

1. Joey Groenbast (Go Ahead Eagles): SciSkill: 51.3 (+26.9)
De 21-jarige rechtsback werkt pas zijn eerste volledige seizoen in het profvoetbal af, maar daar is weinig van te merken. Groot, sterk, snel, oerdegelijk; alles wat een moderne verdediger nodig heeft.

Ter vergelijking: de SciSkill Index van Gareth Bale schommelt rond de 114 punten. Werk aan de winkel dus voor deze Eredivisie-talenten!