Van Basten krijgt óók gehoor: 'Versnelt het spel en is makkelijk toe te passen'

Van Basten krijgt óók gehoor: 'Versnelt het spel en is makkelijk toe te passen'

20-01-2017 11:25
8

De plannen van Marco van Basten om de spelregels in het voetbal aan te passen, maken wat los in de voetballerij. Co Adriaanse ziet in sommige suggesties wel heil.

De belangrijkste aanpassing, het afschaffen van buitenspel, kan echter niet op goedkeuring van Adriaanse rekenen. "Dat zou zeer ingrijpende gevolgen hebben voor tactieken", zegt hij tegen de NOS. "Pressievoetbal spelen op de helft van de tegenstander kan dan niet meer bijvoorbeeld. Want dan blijven er in je rug één of twee mensen vrijstaan en als die de bal krijgen, lopen ze zo door naar het doel."

Om penaltyseries te vervangen door shout-outs, zoals bij het hockey, vindt Adriaanse wél een goed idee. "Want iedereen kan een penalty nemen. Maar voor een shoot-out moet je behendig zijn. Dus alle keepers vallen al af. En de meeste verdedigers zijn te houterig en te statisch en ook niet gewend om een keeper te passeren. Dus dan hou je alleen de handige dribbelaars over en kom je bij aanvallers terecht."

De selfpass, waarbij je de vrije trap op jezelf mag nemen, lijkt Adriaanse wel een goed plan. In het hockey is dat al gebruikelijk. "Als je 'm mag trappen of zelf indribbelen, versnelt dat het spel. Bovendien kun je met een trap veel verder komen en ontstaat er eerder een kans dan bij een ingooi. Dat geldt ook voor het zelf mogen doordribbelen als er een overtreding tegen jou is gemaakt. Een simpele maatregel die heel makkelijk in het voetbal is toe te passen en ook heel goed werkt, denk ik."