Van Basten raakt gevoelige snaar: Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen

Van Basten raakt gevoelige snaar: "Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen"

24-01-2017 07:00
34

Marco van Basten kreeg de wind van voren, nadat hij vorige week opperde om buitenspel af te schaffen. De oud-spits, namens de FIFA verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen, heeft vooral de discussie op gang willen brengen.

Onder meer Arsenal-manager Arsène Wenger en Liverpool-trainer Jürgen Klopp reageerden fel op een 'revolutionair tienstappenplan' van Van Basten. "Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen", zegt de ex-bondscoach tegen Voetbal International. "Tien stappen? Waar komt dat vandaan dan? Ik heb een aantal punten benoemd waar we concreet mee bezig zijn en dat zijn er geen tien. Kennelijk haalt iemand er opmerkingen uit een ver verleden bij, zoals de vijf p's uit het basketbal, en dan komt het allemaal verkeerd naar buiten."

Van Basten werkt momenteel met het International Football Association Board aan enkele spelregelwijzigingen. "Dat gaat om een oplossing voor tijdrekken in de slotfase en het protesteren tegen scheidsrechters, een vierde wissel in de verlenging, de succesvolle proef met de videoreferee en het toestaan van elektronische apparatuur op de bank, zoals een laptop." Over die punten wordt in maart een beslissing genomen. Tijdens de vergadering staat het afschaffen van buitenspel dus niet op de agenda, benadrukt de oud-speler van Ajax en AC Milan.

"Mijn persoonlijke mening over buitenspel werd gevraagd. Zonder die vervelende regel gaat het echt leuker worden, daar ben ik van overtuigd. Je ziet hoe gevoelig zoiets ligt. Ik hoop alleen wel dat mensen het verschil blijven zien tussen concrete voorbeelden en proefballonnetjes", aldus Van Basten, die al aangaf dat hij duidelijke argumenten van zijn 'tegenstanders' mist.