PSV met grootste begroting ver onder positie, Excelsior wint vier plekken

PSV met grootste begroting ver onder positie, Excelsior wint vier plekken

24-01-2017 13:00
60

Hoe doen de clubs in de Eredivisie het dit seizoen als je de prestaties naast de hoogte van hun begroting legt? VoetbalPrimeur bekijkt welke clubs na negentien speelronden het verst boven en onder hun financiële mogelijkheden presteren.

De begrotingcijfers zijn gebaseerd op een publicatie in het Financieele Dagblad aan het begin van dit seizoen. Daarin werd per club vermeld wat de begroting voor dit seizoen is. PSV heeft de grootste begroting met 85 miljoen euro, maar voert niet de ranglijst in de Eredivisie aan. De Eindhovenaren staan derde en daarmee dus twee plekken onder hun begrotingspositie. Ajax heeft de tweede begroting van Nederland én is ook de nummer twee in de Eredivisie. Van de top-drie presteert Feyenoord verreweg het best: met 59 miljoen euro nemen de Rotterdammers de derde positie in op de begrotingsranglijst, terwijl het ondertussen de Eredivisie aanvoert.

De twee ploegen die het sportief het best doen ten opzichte van de hoogte van hun begroting zijn NEC en Excelsior. NEC heeft de dertiende begroting van Nederland (11 miljoen euro), maar staat negende in de Eredivisie. Excelsior heeft verreweg de kleinste begroting van Nederland met 5,8 miljoen euro maar staat knap veertiende, vier plekken hoger dus. Ook sc Heerenveen, FC Utrecht en Sparta boeken een groot verschil: +3 ten opzichte van hun positie op de begrotingsranglijst.

De ploegen die het verst onder hun begroting presteren zijn ADO Den Haag en PEC Zwolle, respectievelijk de clubs met de tiende en elfde begroting van Nederland. Zij staan in de Eredivisie vijf posities lager: vijftiende en zestiende. Ook FC Twente, met de vierde begroting in Nederland, presteert niet naar de maatstaven van de begroting met een verlies van vier plekken.