De Vrij 'man van 60 miljoen euro': dit is waarom de Engelse clubs zo happig zijn

De Vrij 'man van 60 miljoen euro': dit is waarom de Engelse clubs zo happig zijn

25-01-2017 12:15
22

In het land waar het verdedigen is uitgevonden maakt Stefan de Vrij indruk. En dus is de interesse van de absolute grootmachten in de verdediger van het Italiaanse SS Lazio zo gek nog niet. Sterker nog, cijfermatig verdedigt De Vrij beter dan de hoog aangeschreven Leonardo Bonucci (Juventus). VoetbalPrimeur vergelijkt hun statistieken.

Chelsea, Manchester United, Tottenham Hotspur, Arsenal, Bayern München. Af en aan wordt De Vrij met deze clubs in verband gebracht. De interesse van Bayern lijkt inmiddels bekoeld omdat het Niklas Süle (Hoffenheim) voor volgend seizoen heeft gecontracteerd, maar vooral de Engelse grootmachten zijn ieder nog op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Terwijl de loftrompet over Virgil van Dijk bijna dagelijks wordt gestoken in Engeland, is het De Vrij die daadwerkelijk de interesse van de topclubs wekt, zeker nu hij bij Lazio kenbaar heeft gemaakt na dit seizoen een transfer te willen maken.

Kenners zijn het er wel over eens: de 24-jarige De Vrij is het totale plaatje. Waar veel Nederlandse verdedigers ofwel uitstekend aan de bal zijn of heel goed kunnen verdedigen - zelden allebei - beschikt De Vrij over beide kwaliteiten. Ondanks zijn toch niet heel imposante postuur - hij is geen Jaap Stam - is hij ijzersterk in de keiharde duels met de Italiaanse spitsen en staat hij positioneel vaak goed, maar eenmaal aan de bal kan hij ook voor de juiste voortzetting zorgen. De Vrij, met Wesley Hoedt als zijn defensieve partner, is rustig en (bijna) foutloos en daarmee een betrouwbare kracht, precies een speler die veel clubs in de top constant zoeken en die momenteel niet voor het oprapen liggen.

Lees ook: 'De Vrij weigert Chelsea-transfer en zet in op alternatieve Engelse deal'

Trainer van Lazio Simone Inzaghi zei het al: "De Vrij is een betere speler dan Bonucci en Chiellini." En de cijfers onderstrepen dat. De Serie A kent veel grote verdedigers en in vele lijstjes in Italië werd Bonucci aangewezen als de beste verdediger van het jaar 2016. De Juventus-man kon zelf ook al de overstap maken naar clubs als Chelsea en Manchester City, maar besloot in Italië te blijven vanwege zijn ernstig zieke zoontje. Leggen we de cijfers van De Vrij van dit seizoen naast die van Bonucci, dan wordt pas echt duidelijk waarom de Nederlander zo begeerd wordt. Op vrijwel alle punten scoort De Vrij beter dan Bonucci, op de passing na. Maar vooral de hoeveelheid gegeven passes valt te verklaren aan het veel dominantere spel van Juventus. 


Jammer genoeg voor De Vrij had hij wel een aandeel in de tegentreffer voor Gonzalo Higuain, afgelopen weekend in de topper tegen Juventus. Het was een zeldzaam moment van onachtzaamheid van de Oranje-verdediger, die in 2014 al dichtbij een transfer van Feyenoord naar Manchester United was maar koos voor een verdedigersopleiding in de Serie A. Indien hij erin slaagt fit te blijven - en dat was zeker het afgelopen seizoen geen zekerheid bij de kwetsbare De Vrij – zal hij snel wél een basisspeler worden bij Oranje en komende zomer alsnog die stap naar de Premier League gaan maken, als een rijpe speler die daar ook daadwerkelijk helemaal klaar voor is. Bedragen tot wel 60 miljoen euro worden genoemd: welke club hapt als eerste toe?