Heldenrol Cillessen vervaagt snel door tegengoal: 'Niet juiste doelman Barça'

Heldenrol Cillessen vervaagt snel door tegengoal: 'Niet juiste doelman Barça'

27-01-2017 10:20
15

Als Jasper Cillessen speelt voor FC Barcelona, komen in Spanje de vergrootglazen weer uit de kast. De doelman van 13 miljoen euro is een geliefd punt van kritiek onder de Spaanse voetbalfans, maar oogstte donderdagavond lof en was zelfs lange tijd trending topic in Spanje vanwege zijn redding die tot de 2-0 tegen Real Sociedad (5-2) leidde. Toch duurde het niet lang voordat Cillessen weer onder vuur kwam te liggen.

Trekt Cillessen zijn wedstrijdtenue aan, dan kruipen de opiniemakers en columnisten in het Spaanse voetbal in de pen. Iedere stap en handeling van de doelman wordt geregistreerd. Enerzijds omdat Cillessen nog weinig verbluffends heeft gedaan in Barcelona en dus een makkelijk target is, anderzijds omdat veel ook nog helemaal niet weten wát de doelman te bieden heeft. Cillessen heeft een wedstrijd nodig, zo werd eind vorig jaar nog geschreven, waarin hij eindelijk kan laten zien wat hij kan. Die ene redding die de Barcelona-fans overtuigt. Donderdag kwam die redding. Maar het effect daarvan duurde niet lang.

Toen Real Sociedad in de kwartfinale van de beker opmerkelijk eenvoudig door de verdediging van Barcelona fietste was het Cillessen die een poging van William José van dichtbij uitstekend keerde. Daarmee hield de doelman niet alleen de 1-0 op het scorebord, maar stond hij ook aan de basis van de 2-0. In de tegenstoot werd Neymar namelijk gevloerd in het strafschopgebied en kon Lionel Messi de tweede Catalaanse treffer binnen schieten. Een viral in Spanje was geboren: twintig seconden van hoe mooi en enerverend voetbal kan zijn.

Het was niet de eerste ingreep waar de fans van Barcelona helemaal wild van werden. Cillessen keepte tot dan toe een uitstekende pot en was bovendien aan de bal de meest actieve speler van FC Barcelona met 49 passes. Hij gooide er zelfs nog een trucje uit.

Maar voordat de publieke opinie zich weer deels tegen de doelman keerde, werden er al serieuze twijfels gezet bij het voetballende vermogen van Cillessen. Ja, hij was actief aan de bal en verdeelde het spel van achteruit soms goed. Maar veel van zijn passes waren te lang of leidden tot balverlies.

En de heldenverering van Cillessen na zijn fantastische overwinning was snel vervlogen toen Juanmi alleen voor de goal werd gezet en de doelman veel te veel twijfelde, waardoor de spits voor de 2-1 kon zorgen. Een blunder? Nee, het feit dat Juanmi daar kwam te staan was enkel en alleen op het conto van de defensie te schrijven. Maar het weifelen van Cillessen, het naar voren lopen, vervolgens toch besluiten niet uit te komen en uiteindelijk als een standbeeld toezien hoe er gescoord wordt; dat bevestigde voor vele criticasters in Spanje dat Cillessen niet de juiste doelman voor Barcelona is. Te wisselvallig voor de absolute top. Het was de onoverwinnelijkheid die de supporters van Barcelona eindelijk zagen bij de ene redding die even later ontbrak bij de 2-1.

Die twee gezichten van Cillessen leidden na afloop ook weer tot ernstige twijfels over zijn capaciteiten. 'Opnieuw heeft Cillessen niet laten zien waarom Barcelona in de zomer 13 miljoen euro voor hem heeft betaald', schrijft Fichajes, dat kopt met ‘Cillessen is niet de juiste doelman voor Barcelona’. 'Natuurlijk maakte hij een goede redding, maar er kwamen ook een aantal zeer verontrustende tekortkomingen aan het licht.' Volgens Fichajes maakt Cillessen sinds zijn komst naar Barcelona veel te weinig reddingen per geïncasseerde goal (hij kreeg er al zes tegen in zeven wedstrijden), maar is het vooral zijn spel in balbezit die niet bij Barcelona past. 'Niet iedereen is Ter Stegen, natuurlijk', beseft het medium zich wel.

El Mundo Deportivo noemde het optreden van Cillessen bij de 2-1 'een fout. Maar wel zijn enige fout. Cillessen was vooral verantwoordelijk voor het uitdelen van een psychologische klap aan Real Sociedad door zijn geweldige redding en de 2-0 die daaruit voortkwam.' Het is inmiddels wel duidelijk dat Cillessen zonder een reeks (goede) wedstrijden de eeuwige Spaanse twijfels niet kan wegnemen. Of hij nu gezocht wordt door de pers of niet, er valt altijd wat aan te merken op de doelman. Als Cillessen de kans krijgt om Ter Stegen ook in competitieverband een aantal weken te vervangen, kan hij pas écht laten zien waar hij tot in staat is.