Eredivisie-vertrekkers onder de loep: paar voltreffers, veel twijfelgevallen

Eredivisie-vertrekkers onder de loep: paar voltreffers, veel twijfelgevallen

30-01-2017 16:30
2

Vitesse is in verregaande onderhandelingen met Kevin Diks, die zijn zomerse transfer naar Fiorentina op een domper zag uitlopen. De rechtsback keert zeer waarschijnlijk terug naar Arnhem en gaat daar proberen een plek in het elftal af te dwingen om weer minuten te kunnen maken. Diks is echter niet de enige speler die afgelopen zomer hoopvol naar het buitenland trok in de hoop daar furore te kunnen maken. VoetbalPrimeur zet een aantal spelers op een rij en bekijkt of de spelers geslaagd of geflopt zijn bij hun nieuwe club, of dat het een twijfelgeval is.

Geslaagd:

Ricardo van Rhijn (Ajax - Club Brugge)
Nadat Ricardo van Rhijn in de Arena zijn basisplaats verloor aan Kenny Tete, mocht de rechtsachter op zoek naar een nieuwe club. Dat bleek een uitstekende keuze te zijn geweest van de achtvoudig international. Van Rhijn speelde in alle competities al 25 duels voor de huidige nummer één van de Jupiler Pro League. Hij was daarin goed voor drie doelpunten en vier assists. Zuur voor de verdediger: Van Rhijn staat momenteel lang aan de kant met een enkelblessure.

Thomas Lam (PEC Zwolle – Nottingham Forrest)
In de zomer van 2016 ging Thomas Lam transfervrij van PEC Zwolle naar Nottingham Forrest. Daar zal de Engelse ploeg nog geen spijt van hebben gehad. Lam (23) speelde al zeventien duels voor de Championship-club en maakt met regelmaat de negentig minuten vol. De Fin was al twee keer trefzeker en begon tot dusver elf keer in de basis in de ploeg, waar ook oud-Arsenal-spits Niklas Bendtner onder contract staat.

Martin Hansen (ADO Den Haag – Ingolstadt)
Wie kent hem niet? De Deense doelman, die in Den Haag werd omarmd na zijn hakdoelpunt in de blessuretijd tegen PSV, kende een lastig begin bij de huidige nummer zestien van de Bundesliga. Sinds de aanstelling begin november van nieuwe trainer Maik Walpurgis is Hansen een vaste waarde in de Duitse ploeg. Hansen keepte sindsdien negen wedstrijden en lijkt nu definitief eerste doelman van Ingolstadt te zijn.

Timothy Derijck (ADO Den Haag – Zulte Waregem)
Nog een speler die afgelopen zomer vertrok uit Den Haag om zijn heil ergens anders te zoeken. Derijck trok naar zijn thuisland en doet het meer dan verdienstelijk bij Zulte Waregem, nummer drie van de Belgische competitie. De centrale verdediger speelde over alle competities 24 duels en was daarin liefst zeven keer trefzeker, terwijl hij ook nog een assist voor zijn rekening nam. Derijck speelde eerder voor onder andere Feyenoord en PSV.

Joey van den Berg (SC Heerenveen – Reading)
Voor de dertigjarige Joey van den Berg was de transfer van Heerenveen naar het Engelse Reading van Jaap Stam zijn eerste avontuur in het buitenland. De middenvelder beleeft een goed seizoen bij de huidige nummer drie van het Championship, waar ook Nederlanders Denzell Gravenberch en Roy Beerens onder contract staan. Van den Berg speelde al 22 wedstrijden en zet in Engeland tevens een mooie traditie voort: de teller qua aantal gele kaarten staat namelijk tot dusver al op tien.

Geflopt:

Mike van der Hoorn (Ajax – Swansea City)
Mike van der Hoorn werd afgelopen zomer voor 2,5 miljoen euro door Swansea City overgenomen van Ajax, maar weet in Wales nog geen potten te breken. De verdediger (24) kwam tot dusver slechts zeven wedstrijden in actie voor het team van manager Paul Clement en ziet Alfie Mawson en Federico Fernández voor zich in de pikorde. Van der Hoorn was in die zeven wedstrijden wel goed voor een doelpunt: in de thuiswedstrijd tegen Manchester United (1-3 verlies) pikte hij zijn goaltje mee.

Lex Immers (Feyenoord – Cardiff City, inmiddels Club Brugge)
Immers werd de tweede helft van het vorige seizoen al verhuurd aan Cardiff en deed het toen met vijf doelpunten in vijftien duels zo goed, dat de Championship-club hem daarna officieel overnam van Feyenoord. Die goede start kreeg echter geen vervolg. De dertigjarige middenvelder speelde niet veel en mocht vetrekken van manager Neil Warnock. Inmiddels is Immers alweer vertrokken uit Engeland: de Hagenees staat nu onder contract bij Club Brugge, de koploper van de Belgische competitie.

Vincent Janssen (AZ – Tottenham Hotspur)
Het verhaal 'Janssen' kennen we allemaal: de jonge spits was 21 keer trefzeker in de tweede seizoenshelft voor AZ, speelde vervolgens goede duels voor het Nederlands elftal en na een lange soap tekende hij een contract bij Tottenham Hotspur. Het werd echter geen doorslaand succes. Janssen scoorde tot dusver alleen uit penalty's (vier maal) en het is tegenwoordig niet meer vreemd als de aanvaller geen minuten meer maakt of zelfs niet bij de selectie zit van de Spurs. Galatasaray was al in de markt om de man uit Heesch te huren, maar dat zag Janssen niet zitten.

Valeri Qazaishvili (Vitesse – Legia Warschau, verhuurd)
Ondanks dat Qazaishvili in het shirt van Vitesse een vaste waarde was en regelmatig doel trof, maakte hij in de zomer op huurbasis de overstap naar Legia Warschau. De Georgiër had echter beter in Arnhem kunnen blijven, want bij de Champions League-deelnemer uit Polen komt hij amper aan de bak. Qazaishvili speelde tot dusver pas 240 minuten verdeeld over zeven wedstrijden in de Poolse competitie en wist het net nog niet te vinden. De 24-jarige rechtspoot speelde twee duels mee in de Champions League, te weten tegen Real Madrid (5-1 verlies) en Borussia Dortmund (0-6 verlies).

Twijfelgeval:

Anthony Limbombe (NEC – Club Brugge)
Gezien de lange transfersoap die in de zomer plaatsvond tussen Limbombe (22) en NEC, zal de Belg meer verwacht hebben van het eerste half jaar bij zijn nieuwe club dan wat hij het publiek tot nu toe heeft weten voor te schotelen. Limbombe kwam dan wel veertien duels in actie, maar daarvan wist hij slechts twee keer de negentig minuten vol te maken. De aanvaller kwam bovendien niet tot scoren, iets wat hij in zijn twee voorgaande seizoenen in De Goffert wel 21 keer deed. Wel was hij tot drie keer aan toe aangever bij een doelpunt van de ploeg van trainer Michel Preud'homme.

Markus Henriksen (AZ – Hull City)
Ook van Noors international Markus Henriksen hadden we misschien wel wat meer verwacht. De 24-jarige middenvelder afgelopen werd zomer overgenomen van AZ, maar er kan niet worden vastgesteld dat de oud-AZ'er een vaste waarde is geworden bij de nummer negentien van de Premier League. Henriksen scoorde nog niet in de Premier League en kwam tot dusver tot twintig optredens in alle competities bij de Engelse club. In deze wedstrijden maakte Henriksen veelal geen negentig minuten vol.

Felipe Gutiérrez (FC Twente – Real Betis)
Felipe Gutiérrez beleefde vorig seizoen een sterk seizoen in de Grolsch Veste, wat hem een transfer naar de Primera Division opleverde. Hij begon sterk bij Real Betis, de nummer dertien van Spanje, maar is inmiddels niet meer zeker van een basisplaats. Sterker nog: de 26-jarige Chileen speelde 4 december 2016 zijn laatste wedstrijd voor de ploeg uit Sevilla. Momenteel maken de Serviër Darko Brasanac, de Braziliaan Petros en de Spanjaard Dani Ceballos veelal de dienst uit op het Betis-middenveld. Het is voor Gutierrez te hopen dat zijn selectie voor de nationale ploeg geen gevaar loopt.

Viktor Fischer (Ajax – Middlesbrough)
Fischer verkaste voor vijf miljoen euro van Ajax naar Middlesbrough, maar heeft bij de Engelse promovendus nog niet aangetoond een onbetwiste basisspeler te zijn. De Deense aanvaller, die gezien werd als een enorm talent, kwam tot dusver tot ruim 400 minuten verdeeld over twaalf wedstrijden in de Premier League en het is dus nog niet geworden wat de buitenspeler ervan had verwacht. Fischer scoorde nog niet, maar was al wel twee keer belangrijk met een assists voor de ploeg waar ook Marten de Roon speelt.