De Tien: modale Eredivisie-voetballers die ooit samenspeelden met wereldsterren

De Tien: modale Eredivisie-voetballers die ooit samenspeelden met wereldsterren

03-02-2017 14:30
1

De Eredivisie is afgelopen maand overspoeld met een recordaantal van zestig spelers die de overstap naar Nederland maakten. Sommigen daarvan hadden al een rijke carrière achter de rug. FC Twente-aanwinst Jos Hooiveld bijvoorbeeld heeft met spelers als Adam Lallana, Luke Shaw en Morgan Schneiderlin de opmars van Southampton gestalte gegeven, terwijl zijn nieuwe ploeggenoot Oussama Assaidi bij Liverpool de kleedkamer deelde met Steven Gerrard en Luis Suarez. Zij zijn echter niet de enige Eredivisie-spelers die ooit samenspeelden met absolute grootheden. VoetbalPrimeur zet er tien op een rijtje.

1. Arnold Kruiswijk
We trappen af met de houder van twee weinig begerenswaardige records: Arnold Kruiswijk wist ook in zijn 302e Eredivisiewedstrijd het juiste doel niet te vinden, terwijl het snelste eigen doelpunt in de geschiedenis van de Eredivisie al ruim tien jaar op zijn naam staat. Een verschil van dag en nacht vergeleken bij de statistieken van Luis Suarez, die in het seizoen 2006/2007 met Kruiswijk bij FC Groningen speelde. El Pistolero zou later furore maken bij Liverpool en FC Barcelona, waar hij in 2016 de Europese Gouden Schoen in de wacht sleepte.

2. Nacer Barazite
De bebaarde spelmaker is één van de dragende spelers bij FC Utrecht, maar Barazite leek ooit als talent van Arsenal een veel grotere toekomst tegemoet te gaan. Een doorbraak bij The Gunners bleef echter uit, waarna enkele omzwervingen in het buitenland volgden. In het seizoen 2012/2013 speelde Barazite met AS Monaco in de Ligue 2 samen met een talent uit België: ene Yannick Ferreira Carrasco. Drie jaar later had Carrasco al een doelpunt in de Champions League-finale en deelname aan het EK op zijn naam staan, iets dat voor Barazite nog ver weg lijkt.

3. Rico Strieder
Barazite verkeert bij FC Utrecht in goed gezelschap: ook Rico Strieder heeft ooit aan de absolute top mogen ruiken. De momenteel geblesseerde controleur mocht op 2 mei 2015 zijn debuut maken voor de hoofdmacht van Bayern München. Der Rekordmeister was op dat moment al kampioen en trainer Pep Guardiola gunde tegen Bayer Leverkusen enkele jeugdspelers een kans. Het zou voor Strieder blijven bij die ene, met 2-0 verloren, wedstrijd waarin hij wel mooi met Manuel Neuer, Philipp Lahm en Mario Götze op het veld stond.

4. Florian Pinteaux
De Fransman is dit seizoen bij Sparta zijn basisplaats als linksback kwijtgeraakt aan Sherel Floranus. In het seizoen 2013/2014 speelde Pinteaux zijn wedstrijdjes nog bij Le Havre AC, dat zichzelf uiteindelijk terug vond op de twaalfde plek in de Ligue 2. Wellicht hadden de magere resultaten iets te maken met het tussentijdse vertrek van Riyad Mahrez, die in de winterstop vertrok naar de Engelse tweededivisionist Leicester City. De rest is geschiedenis.

5. Bartholomew Ogbeche
De Nigeriaanse spits dook in 2014 opeens op bij Cambuur Leeuwarden en zit tegenwoordig bij Willem II in de lappenmand. De geschiedenis van Ogbeche gaat echter terug tot de zomer van 2002, toen hij na zijn eerste profseizoen bij Paris Saint-Germain met Nigeria mee mocht naar het WK in Zuid-Korea en Japan. De Super Eagles konden echter na de eerste ronde hun koffers pakken, terwijl een ploeggenoot van Ogbeche zich wel in de kijker speelde. Ronaldinho bezorgde David Seaman een levenslang trauma en pakte de wereldtitel met Brazilië.

6. Simon Church
In Kerkrade staat er met Simon Church een heuse EK-ganger onder contract. De blessuregevoelige aanvaller speelde jarenlang met wisselend succes in de lagere Engelse divisies en werd in die periode ook Welsh international. Church behoorde afgelopen zomer ook tot de selectie die in Frankrijk tot de halve finale kwam. De grote blikvangers van de Welshmen waren Gareth Bale en Aaron Ramsey, maar ook Church maakte als invaller zijn minuten.

7. Marcos Gullón
Op 8 november 2009 stond Villarreal twee minuten voor tijd met 3-2 achter tegen Sevilla. Gevestigde namen als Giuseppe Rossi, Joan Capdevila, Diego Godín en routinier Robert Pirès konden het verschil niet maken en dus mocht Marcos Gullón proberen voor de ommekeer te zorgen. De drie punten bleven echter in Sevilla en Gullón bleek de basisplekken van Santi Cazorla en Marcos Senna in de daaropvolgende seizoenen nooit te kunnen bedreigen. Via Racing Santander en Apollon Limassol werd de Spanjaard uiteindelijk ploeggenoot van Simon Church bij Roda JC.

8. Matt Miazga
De Amerikaanse centrale verdediger is in de Gelredome stand-in van Guram Kashia en Maikel van der Werff, maar pakte in dienst van de New York Red Bulls nog de nodige minuten mee. Op 8 september 2013 maakte Miazga zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Houston Dynamo. De Red Bulls gingen, mede dankzij een treffer van Thierry Henry, met een 1-4 overwinning terug naar The Big Apple. Henry en Miazga zouden nog ruim een jaar samen spelen, voordat de Fransman zijn roemruchte carrière beëindigde.

9. Hedwiges Maduro
We zouden het bijna vergeten, maar nog geen tien jaar geleden was Hedwiges Maduro een aanstormend talent en schurkte Valencia nadrukkelijk tegen de Spaanse top aan. Toen Maduro zich in de winterstop van het seizoen 2007/2008 bij Los Che voegde, trof hij daar trainer Ronald Koeman en medespelers als Carlos Marchena, David Silva, Juan Mata en David Villa aan. Na een moeizame periode onder Koeman vond Valencia de weg omhoog weer terug, maar dat gold niet voor Maduro. Van Sevilla ging het via PAOK Saloniki naar FC Groningen, waar Maduro inmiddels op een zijspoor is beland.

10. Hervin Ongenda
De lijst wordt afgesloten met een nieuwkomer in de Eredivise. Ongenda is deze winter neergestreken bij PEC Zwolle nadat hij viereneenhalf seizoen lang tevergeefs had geprobeerd een plekje te veroveren tussen het Parijse sterrenensemble. Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Angel di Maria, Ezequiel Lavezzi en Lucas Moura bleken echter niet zomaar uit de basis te spelen voor het Franse talent.