Die hoorde je toen echt nooit over Ajax. hij voelde dat perfect aan

"Die hoorde je toen echt nooit over Ajax. hij voelde dat perfect aan"

07-02-2017 08:17
5

In de laatste drie maanden van het Eredivisie-seizoen spelen Feyenoord, Ajax en PSV, op de laatste twee speelrondes en onderlinge krakers na, nooit tegelijkertijd. Sander Boschker en Ronnie Stam, die in 2010 kampioen werden met FC Twente, weet hoe dat voelt.

In het seizoen 2009/2010 speelde Twente vrijwel altijd zaterdagavond, een dag later gevolgd door een wedstrijd van achtervolger Ajax. "Zeker als ze dan in de laatste minuten alsnog wonnen of gematst werden door de scheidsrechter, dan zit je toch eventjes te balen op de bank. Zo van: tja, nu moeten wij het toch óók weer doen", vertelt Boschker (foto) in het Algemeen Dagblad.

Ajax bleef in de tweede seizoenshelft maar winnen en draaide de duimschroeven aan bij Twente, dat uiteindelijk standhield en met één punt voorsprong kampioen werd. Boschker: "Steve McClaren was onze coach. Die hoorde je toen echt nooit over Ajax. Die voelde dat perfect aan: dat gaat alleen maar averechts werken. En juist dat doodzwijgen gaf ons ook wel kracht."

Ook Ronnie Stam kan zich dat goed heugen. "Ik leefde in een soort tunnel. En baalde ook echt wel als Ajax weer 'gewoon' won. Bij mij persoonlijk zorgde dat echt wel voor spanning. Vitesse-uit kan ik me nog zo goed herinneren. We stonden tien minuten voor tijd 1-0 achter. Bryan Ruiz maakte gelijk en ik maakte zelf in blessuretijd de winnende. Die wedstrijd was voor mij écht een moment: op eigen kracht gaan we het redden.''