Hyballa luidt de noodklok over Nederlands voetbal: 'Niet dat Blind weg moet'

Hyballa luidt de noodklok over Nederlands voetbal: 'Niet dat Blind weg moet'

16-02-2017 09:29
14

Peter Hyballa vindt dat het door hem altijd bewonderde Nederlandse voetbal is vastgeroest. De Duitse oefenmeester van NEC adviseert om eens goed over de grens te kijken.

"De Eredivisie heeft natuurlijk een grote financiële achterstand ten opzichte van de grote Europese competities", zegt Hyballa tegen Voetbal International. "Maar ik ben ervan overtuigd dat Nederland met ontwikkelingen op andere terreinen weer een belangrijke rol kan spelen in het voetbal.

"Je kunt spugen over de grens, maar leer eens van het buitenland", aldus de flamboyante trainer. "Geef jonge trainers de kans. Benoem eens een Spaanse bondscoach. Ik bedoel niet dat Danny Blind weg moet, maar in het algemeen: doe eens wat nieuws." Hij verdiepte zich zelf in de Nederlandse manier van voetballen. 'We hebben jullie bestudeerd, typisch Duits is dat we daarna zeiden: 'En nu willen wij het beter doen'. Andersom mis ik hier de bereidheid om te leren."

Ook op tactisch gebied loopt Nederland inmiddels achter. "Tactisch gezien zie ik hier nog veel ouderwetse manoriëntatie, koppeltjes die zich over het veld bewegen. Gegenpressing, het gelijk druk zetten met de hele ploeg, is een veelgebruikte term in het internationale voetbal. In Duitsland weet iedere speler vanaf zes jaar wat het betekent. Hier bij NEC moest ik het iedereen uitleggen."

Hyballa ziet dat veel Nederlandse clubs werken volgens de periodisering van Raymond Verheijen. "Hij heeft best zinnige dingen geschreven, maar ik volg zijn methode niet. Ik geloof in hard trainen. Nederland was altijd tolerant en open, maar het voetbal hier vind ik nu erg conservatief. Gooi die ramen eens open."