Barcelona zet Koeman niet op één: Misschien pas Koeman als hij de klus niet wil

Barcelona zet Koeman niet op één: "Misschien pas Koeman als hij de klus niet wil"

17-02-2017 11:30
19

In ieder lijstje dat in Spanje en Engeland verschijnt met de drie, vijf of soms wel tien mogelijke opvolgers van Luis Enrique bij FC Barcelona duikt de naam van Ronald Koeman op. Niet gek, daar de manager van Everton er zelf nooit een geheim van gemaakt heeft in Catalonië te willen werken. Maar hoe realistisch is een aanstelling van Koeman bij Barça? VoetbalPrimeur sprak met de Spaanse journalisten Ignasi Espinosa en Genis Esplugas.

Ruim twee dagen na de afstraffing van FC Barcelona bij Paris Saint-Germain (4-0) bestaat er in Spanje geen twijfel meer over: Luis Enrique vertrekt na dit seizoen, of zelfs eerder, bij de club. De trainer ligt onder vuur vanwege de resultaten, maar ook vanwege de speelwijze van Barcelona en zijn omgang met de pers. Door zijn aflopende contract is een zomers afscheid een optelsom, en Koeman wordt beschouwd als een van de kandidaten om hem op te volgen.

Lees ook: Enrique-tijdperk nadert zijn einde: Mourinho-kopie brengt Barça-stijl schade toe

Maar favoriet is hij zeker niet, zegt Tejada van de Spaanse editie van VoetbalPrimeur. "Er liggen veel namen op tafel en Koeman is een van die namen, maar anderen hebben betere papieren", aldus de Spanjaard in gesprek met VoetbalPrimeur. En dat gevoel heerst ook onder de fans van Barcelona, springt journalist Esplugas zijn collega bij. "De supporters zitten niet te wachten op Koeman als eerste keuze om Barcelona te gaan leiden. Niet omdat hij daar niet goed genoeg voor is, maar omdat er andere kandidaten zijn die veel bekender en populairder zijn."

Sampaoli
Die andere kandidaten zijn het moderne tactische meesterbrein Jorge Sampaoli van Sevilla en Ernesto Valverde, de oefenmeester van Athletic Bilbao. "De meeste fans willen Sampaoli omdat hij geweldig werk verricht bij Sevilla", zegt Esplugas. "Zelf denk ik dat Koeman het uitstekend heeft gedaan bij Southampton, maar dat er bij Everton sinds de komst van Koeman nog geen grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Misschien dat Koeman in Camp Nou belandt als Sampaoli het niet wil."


Jorge Sampaoli, trainer van Sevilla

Naast Sampaoli en Valverde worden ook Juan Carlos Unzué (assistent bij FC Barcelona) en Mauricio Pocchetino (Tottenham Hotspur) genoemd. Barcelona zal in zijn zoektocht naar een nieuwe trainer vooral moeten gaan kiezen welke weg het wil inslaan wat betreft de nieuwe speelstijl. Luis Enrique krijgt in de media vaak het verwijt dat hij het prachtige tiki-taka-voetbal van Pep Guardiola afbouwt naar een saaie, onherkenbare stijl. "Maar de fans zitten helemaal niet te wachten op een terugkeer van het Guardiola-voetbal", zegt Espinosa. Het moderne pressievoetbal wat trainers als Sampaoli tot in perfectie hebben uitgedokterd lijkt de voorkeur van de Catalaanse voetballiefhebber te genieten.

Realistisch voetbal
En daarmee lijkt Koeman niet de ideale kandidaat voor de trainersfunctie bij Barcelona. De manager kan het best omschreven worden als een liefhebber van realistisch voetbal. In het verleden was Koeman de man die als een van de eerste van de Nederlandse voetbalfilosofie afstapte omdat dat volgens hem een te naïeve manier van voetballen was. Mooi voetbal is het uitgangspunt, maar niet ten koste van het resultaat. Koeman denkt vanuit de verdediging en bouwt van daaruit naar voren. De keuze voor een nieuwe trainer is voor Barcelona een keuze voor een nieuwe speelstijl: welke moderne weg gaat Barça inslaan?

Lees ook: Koeman vertoont geen Engels 'angsthazengedrag' en durft talentengok te nemen

Wordt Koeman wél de nieuwe coach, dan gaat hij het niet makkelijk krijgen in Barcelona. Het tijdperk-Enrique laat zien dat coaches het zwaar te verduren krijgen in Barcelona. “De pers voert altijd ontzettend veel druk uit op de coach", weet Espinosa. "Maar ook het invullen van het middenveld wordt een groot probleem voor de nieuwe coach.” Barcelona heeft het vertrek van Xavi namelijk nog altijd niet goed op weten te vangen, met André Gomes die tegen PSG zwaar door de mand viel en Ivan Rakitic die het vertrouwen van Enrique maar niet kan winnen. De uitdaging om Barça naar succes te leiden is groter dan het jarenlang is geweest.