'Ajax-coach Ten Cate was niet in de kleedkamer, die stond een sjekkie te roken'

'Ajax-coach Ten Cate was niet in de kleedkamer, die stond een sjekkie te roken'

19-02-2017 10:17
7

Ajax gaat zondag op bezoek bij Vitesse, traditioneel een lastige opponent voor de Amsterdammers. Vooral de ontmoeting van 24 december 2006 staat bij velen in het geheugen gegrift. Zo ook bij Aad de Mos, toenmalig coach van de Arnhemmers.

"Dat is een van de meest historische wedstrijden in mijn carrière", zegt De Mos tegen de NOS. Ajax, met spelers als Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar, stond bij rust met 2-0 voor. "Ik kreeg een ingeving om de ploeg nog eens op te peppen. Ook omdat ik had gezien dat Ajax-coach Henk ten Cate niet eens in de kleedkamer was. Die stond op de gang een sjekkie te roken."

Na rust kwam Vitesse rap op gelijke hoogte via goals van Danko Lazovic en Mads Junker. Na een rode kaart voor Gabri, liep de thuisploeg zelfs uit naar een 4-2 zege. "Dan gebeurt er iets voor je ogen waar je alleen maar van kan dromen. Dat gebeurt maar één keer...", blikt De Mos terug. "Ja, dat zorgde voor een enorme ontlading in het stadion, bij de spelers en niet te vergeten bij mijzelf."

Daarmee refereert de huidig analist aan de sprint die hij trok om zich schreeuwend en wild gebarend bij zijn feestvierende spelers te voegen. "Op de terugweg van die sprint kwam ik Henk ten Cate tegen", lacht De Mos. "Daar hebben we het later samen nog weleens over gehad."

De Arhemmers beslisten indirect ook de titelstrijd met de sensationele overwinning. "Het maakte op het einde van de rit het verschil tussen wel of geen kampioenschap voor Ajax, dat op de laatste speeldag één doelpunt tekort kwam op landskampioen PSV."