Programma top-drie onder de loep: Feyenoord het zwaarst, kansen voor PSV

Programma top-drie onder de loep: Feyenoord het zwaarst, kansen voor PSV

20-02-2017 12:00
51

De titelstrijd in de Eredivisie gaat de komende weken écht losbarsten. Maar hoe ziet het programma van de top-drie eruit? En wie heeft, op het oog, het makkelijkste schema? VoetbalPrimeur zet de wedstrijden op een rij.

De koploper
Allereerst gaat de blik op Feyenoord. Natuurlijk is er komend weekend de kraker tegen PSV. Maar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst heeft bijvoorbeeld ook nog de uitwedstrijden tegen sc Heerenveen (19 maart) en Vitesse (23 april). In De Kuip komen AZ (12 maart) en FC Utrecht (16 april) nog langs. Wat opvalt: met wedstrijden tegen Excelsior (uit) en Heracles Almelo (thuis) zijn de laatste twee speelronden goed te behappen. Je rijk rekenen voor een bezoek aan Woudestein kan echter ook gevaarlijk zijn, zo bewees Excelsior in 2007 in de kampioenswedstrijd van AZ.

Conclusie: het zwaartepunt voor Feyenoord ligt in de komende weken. Als de ploeg op 2 april nog bovenaan staat, kan de Coolsingel voorzichtig opgetuigd worden.

Programma Feyenoord:
Zon 26 febr: Feyenoord - PSV
Zon 5 mrt: Sparta - Feyenoord
Zon 12 mrt: Feyenoord - AZ
Zon 19 mrt: SC Heerenveen - Feyenoord
(interlandperiode)
Zon 2 apr: Ajax - Feyenoord
Woe 5 apr: Feyenoord - Go Ahead Eagles
Zon 9 apr: PEC Zwolle - Feyenoord
Zon 16 apr: Feyenoord - FC Utrecht
Zon 23 apr: Vitesse - Feyenoord
Zon 7 mei: Excelsior - Feyenoord
Zon 14 mei: Feyenoord - Heracles Almelo

De achtervolger
Ajax heeft veel lastige uitwedstrijden al gehad. Bij liefst zeven van de acht overige ploegen in het linkerrijtje zijn de Amsterdammers al op bezoek geweest. Alleen PSV (23 april), drie ronden van het einde, staat nog op de rol. De grote handicap voor Amsterdammers is de Europa League, die mogelijk nog voor een aantal extra wedstrijden zorgt. Het zwaartepunt in het programma van Ajax ligt zonder twijfel in april. De laatste twee duels lijken met Go Ahead en Willem II te behappen, al is Ajax in Tilburg eerder van een koude kermis thuisgekomen. In 2007 kwam Ajax daar ondanks een 0-2 zege een doelpunt te kort om kampioen te worden. 

Conclusie: Het programma van Ajax is op papier makkelijker dan dat van Feyenoord, maar hoe zwaar gaat de Europa League doorwegen? Duidelijk is dat Ajax in lentemaand april messcherp moet zijn.

Programma Ajax:
Don 23 febr: Ajax - Legia Warschau (Europa League)
Zon 26 febr: Ajax - Heracles Almelo
Zon 5 mrt: FC Groningen - Ajax
(Don 9 mrt: eventueel Europa League)
Zon 12 mrt: Ajax - FC Twente
(Don 16 mrt: eventueel Europa League)
Zon 19 mrt: Excelsior - Ajax
(interlandperiode)
Zon 2 apr: Ajax - Feyenoord
Woe 5 apr: Ajax - AZ
Zat 8 apr: NEC - Ajax
Zon 16 apr: Ajax - sc Heerenveen
Zon 23 apr: PSV - Ajax
Zon 7 mei: Ajax - Go Ahead Eagles
Zon 14 mei: Willem II - Ajax

De outsider
PSV heeft net als Ajax veel lastige uitwedstrijden gehad, al staat de moeilijkste van het seizoen (Feyenoord-uit) nog voor de deur. Daarna wacht echter alleen FC Twente-uit nog van de ploegen in het linkerrijtje. Van de overige acht ploegen in het linkerrijtje treft PSV er überhaupt nog maar vier.

Conclusie: van de top-drie heeft PSV het makkelijkste programma, maar alles valt of staat met de kraker van komende zondag. Als die gewonnen wordt, mag Phillip Cocu absoluut nog hopen op een houdini-act zoals vorig seizoen.

Programma PSV:
Zon 26 febr: Feyenoord - PSV
Zon 4 mrt: PSV - Roda JC
Zat 11 mrt: Go Ahead Eagles - PSV
Zat 18 mrt: PSV - Vitesse
(interlandperiode)
Zat 1 apr: Sparta - PSV
Don 6 apr: FC Twente - PSV
Zon 9 apr: PSV - Willem II
Zat 15 apr: ADO Den Haag - PSV
Zon 23 apr: PSV - Ajax
Zon 7 mei: FC Groningen - PSV
Zon 14 mei: PSV - PEC Zwolle