Vier 'perfecte' clubs voor Klaassen: 'Hij heeft geen extreme kwaliteiten'

Vier 'perfecte' clubs voor Klaassen: 'Hij heeft geen extreme kwaliteiten'

21-02-2017 07:16
33

Bij welke buitenlandse topclub zou Ajax-topscorer Davy Klaassen goed gedijen? Statistiekenbureau Opta zocht het uit en kwam op de proppen met Liverpool, Bayer Leverkusen, SSC Napoli en Paris Saint-Germain. Ronald de Boer kan zich wel vinden in dat rijtje. 

Met name Leverkusen en Liverpool spreken de analyticus aan. "Loopvermogen is zo belangrijk in die speelwijze. Steeds maar weer op het juiste moment op de juiste plek komen. Dat is, los van zijn uitstekende mentaliteit, Davy's voornaamste kwaliteit", legt De Boer uit in het Algemeen Dagblad. "Dat doelpunt afgelopen zondag tegen Vitesse was wat dat betreft symbolisch: na een lange sprint op de goede plaats staan."

De juiste club vinden in het buitenland, wordt héél belangrijk voor Klaassen, meent De Boer. "Omdat hij geen extreme kwaliteiten heeft waarmee je jezelf overal wel kunt redden. Hij loopt niet zomaar een paar man voorbij. Maar is juist allround en floreert in het systeem dat Ajax speelt, waarbij een spits niet alleen aan zichzelf denkt, waar types als Klaassen van profiteren. Een echte teamspeler."

Litmanen
De oud-international trekt de vergelijking met Ajax-icoon Jari Litmanen. "Kijk, Litmanen was in onze tijd een geweldige speler, maar bij hem kwam het er daarna niet echt uit. Oók omdat hij, als nummer 10, perfect paste in onze speelstijl. Maar in het buitenland lopen spitsen soms alleen voor zichzelf. Daar heeft Jari last van gehad. En daar moet Klaassen ook goed over nadenken."