Brands: Bij ons heeft de top een begroting van 80 miljoen euro, tien keer zoveel'

Brands: "Bij ons heeft de top een begroting van 80 miljoen euro, tien keer zoveel'

21-02-2017 12:34
22

Dat de traditionele top-drie zo ver verwijderd is van de rest van de Eredivisie dit seizoen ligt vooral aan de financiën. Dat stelt technisch manager van PSV Marcel Brands in het Algemeen Dagblad.

"De relatieve verschillen zijn in financieel opzicht gewoon heel groot", zegt Brands. "Bij ons heeft de top een begroting van rond de 80 miljoen euro, dik tien keer zoveel als Excelsior of Go Ahead Eagles. En met het bescheiden televisiegeld dat we nu ophalen, ga je dat niet rechttrekken."

In Portugal zijn er ook al jaren verschillen tussen de top-drie bestaande uit Sporting Portugal, FC Porto en Benfica. Het grote verschil met Nederland is dat die topclubs ook alle macht hebben wat betreft competitieschema's en televisiegelden. Brands wil daar niet naartoe. "Daar zie je dat de overige stadions vrijwel leeg zijn. Bij Boavista of Rio Ave komt vrijwel niemand meer. Volgens mij moeten we dat ook niet willen. Ik heb bij RKC en AZ gewerkt, en zit nu bij PSV, dus volgens mij kan ik het bredere belang wel redelijk inschatten. Maar als we weer enigszins willen aanhaken, dan zal dat in essentie wel van de topclubs moeten komen", aldus Brands in het dagblad.