GroenLinks-lijsttrekker Klaver over 'bizarre' PSV-deal: Eigenlijk is 't heel gek

GroenLinks-lijsttrekker Klaver over 'bizarre' PSV-deal: "Eigenlijk is 't heel gek"

22-02-2017 09:20
116

Lijsttrekker van GroenLinks Jesse Klaver vindt het belachelijk dat de overheid en gemeentes financieel moeten bijspringen om voetbal bij sommige clubs mogelijk te maken. De gemeentedeal met PSV noemt hij het meest bizar.

"Voetbal is bij uitstek een bedrijfstak waar blijkt dat economisme niet werkt", stelt Klaver in een interview in Voetbal International. "Als het niet meer is op te brengen, worden er vage financieringsbronnen gezocht. Wat eerst mooi lijkt, blijkt meestal slecht. AZ en FC Twente werden kampioen, maar ze gingen ook bijna naar de knoppen. Uiteindelijk draait de overheid daarvoor op. Media hebben berekend dat gemeentes voor meer dan tweehonderd miljoen euro garant staan of leningen hebben verstrekt. Het meest bizarre tot nu toe vind ik de grond onder het stadion van PSV die werd verkocht aan Eindhoven."

De Europese Commissie oordeelde na lang onderzoek dat die deal rechtmatig is. Maar, zegt Klaver: "Ook als het is goedgekeurd, mag je nog wel de vraag stellen of dat nou de manier is waarop je met gemeenschapsgeld omgaat. Kijk. Ik snap de moeilijkheden waar gemeenten mee zitten. Vanuit Den Haag kan je makkelijk zeggen: Niet doen. Maar ja, de club is belangrijk voor de stad, men heeft er een binding mee, er zijn overal dwarsverbanden. Ga dan maar eens zeggen dat ze eigenlijk boefjes zijn. Dus ik snap de overwegingen wel. Maar eigenlijk is het heel gek dat een regelmatige Champions League-deelnemer op die wijze gefinancierd moet worden."