De Tien: grote spelers die nee zeiden tegen Chinese miljoenen

De Tien: grote spelers die nee zeiden tegen Chinese miljoenen

01-03-2017 10:10
1

De dinsdag gesloten Chinese transfermarkt heeft voor heel wat vuurwerk gezorgd. Onder anderen Carlos Tévez, Axel Witsel, Oscar, Alexandre Pato, John Obi Mikel en Nemanja Gudelj zwichtten voor het grote geld uit het Verre Oosten. Er zijn echter genoeg topvoetballers die de duizelingwekkende vergoedingen links lieten liggen. VoetbalPrimeur zet er tien op een rijtje.

1. Arjen Robben (Bayern München)
Nederlands beste voetballer van het moment koos ervoor om zijn aflopende contract bij Bayern München met een jaar te verlengen. De inmiddels 32-jarige Bedummer kreeg enkele miljoenenaanbiedingen vanuit China, maar bedankte vriendelijk voor de eer. "Ik wil nog zolang mogelijk op het hoogste niveau blijven spelen", aldus Robben. "Je hebt maar één carrière''.

2. Dries Mertens (Napoli)
Dat de kleine Belg bij Napoli in de vorm van zijn leven verkeert, was ook in China opgevallen. Tot een verhuizing voor Mertens en zijn vrouw kwam het echter niet, omwille van niet-sportieve redenenen: "We hebben informatie gezocht, de pro’s en contra’s afgewogen. Over het voedsel, dat niet makkelijk is. Ik heb het gedurende een dag overwogen en dan toch beslist om nee te zeggen".

3. Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04)
The Hunter maakt in Gelsenkirchen sportief een moeizame periode door, maar weigert voor het grote geld te kiezen. Net als bij Mertens heeft dat voornamelijk met persoonlijke afwegingen te maken: "Ik heb er geen seconde over nagedacht. Ik zal nooit mijn familie achterlaten om zelf ergens in een ver land te gaan spelen. Wij zijn bij Schalke altijd gelukkig geweest".

4. Yaya Touré (Manchester City)
De Ivoriaanse krachtpatser begon uiterst moeizaam aan het seizoen en kwam aanvankelijk niet voor in de plannen van manager Pep Guardiola. Touré wist zich echter terug in de basis te vechten. Een overstap naar China afgelopen winter was dan ook geen optie voor de 33-jarige middenvelder, aldus zijn zaakwaarnemer Dimitri Seluk: "Yaya is tevreden bij Manchester City. Hij houdt meer van voetbal dan van geld."

5. Danny Rose (Tottenham Hotspur)
De 26-jarige linksback kon in China een weeksalaris van ruim drie ton netto tegemoet zien, maar toonde karakter. Zijn uitstekende band met trainer Mauricio Pochettino en zijn honger naar eremetaal hielden Rose op White Hart Lane: "Ik voetbal om prijzen te winnen. Dat is de volgende stap voor dit team en daarvoor moeten we zo lang mogelijk bij elkaar blijven".

6. Nikola Kalinic (Fiorentina)
De 29-jarige Kroatische spits bekrachtigde het weigeren van een lucratieve overgang met een opvallende verklaring: "Ik ben echt niet vijftig miljoen euro waard en ik betwijfel of iemand dat voor me wil betalen". Het zijn opvallend bescheiden teksten voor een spits die in anderhalf jaar Fiorentina al 23 competitietreffers noteerde.

7. Olivier Giroud (Arsenal)
Rond Giroud zullen altijd twijfels blijven bestaan. De dertigjarige Fransman heeft zich in vijf seizoenen bij Arsenal nooit kunnen ontwikkelen tot een onbetwiste basisklant. Toch hoeft Giroud nog altijd niet te vertrekken bij The Gunners, zelfs niet voor een monstersalaris in China: "Ik wil nog steeds in de Premier League spelen. Ik ben blij hier. DIt is mijn club en daar wil ik nog veel prijzen mee pakken."

8. Karim Benzema (Real Madrid)
Nog een Franse spits die gewoon bij zijn huidige werkgever blijft. Benzema staat al jarenlang bij Real Madrid in de spits, maar werd afgelopen winter herhaaldelijk in verband gebracht met een transferklapper in China. De 29-jarige Fransman gaf echter een kort maar krachtig statement af: "Dank voor de interesse, maar ik luister op dit moment niet naar aanbiedingen."

9. Mauro Icardi (Internazionale)
Zelfs een stevige aanvaring met de harde kern van Internazionale kan de 24-jarige Icardi niet wegdrijven uit Milaan. De Argentijnse aanvoerder verlengde dit seizoen zelfs zijn contract bij de Nerazzurri tot medio 2021. Interesse vanuit China werd dan ook afgewimpeld: "Ik ben gelukkig in dit shirt. China kan altijd nog aan, als ik aan het eind van mijn carrière ben."

10. Arsène Wenger (Arsenal)
Ook voor trainers is het Verre Oosten een ware goudmijn: Marcello Lippi, André Villas-Boas, Felipe Scolari en Fabio Cannavaro kunnen erover meepraten. Arsène Wenger weigert hier echter aan mee te doen. De 67-jarige Arsenal-trainer blijft liever in Europa actief, mocht hij Arsenal na liefst 21 jaar verlaten.