AZ schakelt Cambuur in bizar bekerspektakelstuk uit na strafschoppen

02-03-2017 23:32
45

AZ is bekerfinalist. De club uit Alkmaar schakelde in de halve finale Cambuur uit in een waar bekerspektakel en treft Vitesse in de finale in de Kuip. Strafschoppen moesten eraan te pas komen, nadat het na 120 minuten nog 0-0 stond. De penaltyreeks won AZ met 3-2.

De hele wedstrijd ging het spel al op en neer, met veel kansen voor Fred Friday bij AZ, maar even zoveel mogelijkheden aan de overzijde, voor Cambuur. De ploeg uit Leeuwarden ontregelde het spel van AZ door met vijf verdedigers te gaan spelen en op de counter te loeren. Daar onstonden veel kansen uit en Tim Krul moest een aantal keer heldhaftig ingrijpen om een tegentreffer te voorkomen.

In de tweede helft nam AZ langzaam maar zeker het initiatief in handen en vergrootte het de druk op de goal van Cambuur. Dat leidde tot veel kansen voor de thuisploeg, maar Leonard Nienhuis keepte de wedstrijd van zijn leven en hield onder meer invaller Wout Weghorst een aantal keer van het scoren af.

In de 94e minuut volgde een bizar moment waarbij Stijn Wuytens de 1-0 voor AZ binnenkopte en er groot feest werd gevierd in Alkmaar, maar door ingrijpen van de videoref werd de goal later alsnog door arbiter Kevin Blom afgekeurd. Een verlenging volgde en ook daarin was AZ de sterkste partij, maar Cambuur hield stand en kreeg ook nog een meevaller toen Rens van Eijden diep in de verlenging met rood van het veld werd gestuurd.

Het duel moest door penalty's beslist worden en ook in die reeks hadden de teams moeite om de kansen te benutten. AZ miste twee keer, Cambuur drie keer en daarom zijn de Alkmaarders bekerfinalist. Tim Krul pakte de beslissende penalty.