'Ik noem geen namen, maar ik volg ze nog wel en zie ze overal door het ijs zakken'

'Ik noem geen namen, maar ik volg ze nog wel en zie ze overal door het ijs zakken'

03-03-2017 15:08
9

Ron Vlaar is één van de voetballers die buiten de clubtrainingen aan zijn fysiek werkt bij personal trainer Hans Kroon. De AZ-verdediger is volgens Kroon uit het goede hout gesneden, in tegenstelling tot veel collega's.

Kroon vindt dat 99,9 van de voetballers ondertraind is. "Er trainen hier voetballers die binnen tien minuten worden vernederd door een vrouwelijke individuele sporter. Het is eerder regel dan uitzondering", zegt hij tegen VICE Sports. "Sommigen lopen boos weg, anderen hangen kotsend boven de wc. Er is een gênant verschil in het durven opzoeken van de eigen grenzen."

Vlaar bleef wel hangen. "Nee, Ron is uit het goede hout gesneden. Hij is een jongen met een verleden, heeft zware blessures gehad. Dat heeft hem karakterologisch gevormd. Ron stond versteld met wat voor een intensiteit individuele sporters trainen. Hij dacht dat hij zijn plafond had bereikt omdat hij nooit een ander referentiekader had."

Welke voetballers afhaakten bij Kroon? "Ik ga geen namen noemen. Dan krijgen ze direct een sticker opgeplakt. Ik volg ze nog wel. Ik zie ze overal door het ijs zakken. Het is het zwakke punt van een voetballer: ze kunnen op een makkelijke manier iets bereiken en denken daarmee te kunnen wegkomen. Die beperking gaat ze vroeg of laat opbreken."