'Klaagkont' De Jong krijgt permissie van KNVB na ophef: 'Hij mag dat doen'

'Klaagkont' De Jong krijgt permissie van KNVB na ophef: 'Hij mag dat doen'

14-03-2017 08:08
13

Luuk de Jong kreeg tegen Go Ahead Eagles alweer zijn vierde gele kaart van het seizoen, wederom door praten tegen de arbiter van dienst. Onlangs ontstond er rond De Jong ook al ophef, toen Bas Nijhuis hem geel gaf tegen Feyenoord. Daardoor krijgt de aanvoerder van PSV het imago van een 'klaagkont'.

"Ik vind dat je over een situatie als aanvoerder met de scheidsrechter wel normaal moet kunnen praten, als dat binnen de normale grenzen blijft", herhaalde De Jong zijn standpunt tegenover het Eindhovens Dagblad. "Onbehoorlijke dingen zeg ik nooit. Dat hoort niet en daar zijn ook terecht regels voor. Ik vond zaterdag dat er een forse overtreding op Siem maakt en wilde dat bij de scheidsrechter neerleggen."

In 2012 zijn er nieuwe regels verzonnen door de KNVB, na de tragische dood van amateurgrensrechter Richard Nieuwenhuizen. Respect werd het codewoord en daarom beschermen arbiters zich tegen wangedrag van spelers. "In de reglementen is een status aparte voor de aanvoerder opgenomen, die op een beschaafde manier om tekst en uitleg mag vragen. Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook de manier waarop is belangrijk", zegt een woordvoerder van de KNVB na de ophef die is ontstaan rond De Jong.