Nederland spiegelt zich aan België: 'Vooral een gevolg van de goede opleiding'

Nederland spiegelt zich aan België: 'Vooral een gevolg van de goede opleiding'

15-03-2017 08:48
25

Het huidige succes van de Belgische ploegen in de Europa League, is niet te danken aan het invoeren van een kampioenspoule. Dat stelt Bram Nuytinck, die Nederland adviseert om het Belgische model in ieder geval niet klakkeloos over te nemen.

"Het gaat me te ver om te stellen dat de invoering van de play-offs de aanleiding is van de goede prestaties van Belgische clubs in Europa", zegt Nuytinck in het Algemeen Dagblad. "Volgens mij speelt Ajax ook nog steeds in de Europa League en heeft AZ overwinterd. En dat het nationale elftal van België het nu zo aardig doet, is in mijn ogen vooral een gevolg van de goede opleiding en de uitstekende lichting die er is."

De 26-jarige verdediger van Anderlecht lijkt niet overtuigd van de play-offs. "Ik sta er heel dubbel in. Enerzijds vind ik het prachtig dat we met Anderlecht nu een mooie reeks aan wedstrijden hebben waar het er écht om gaat. Maar in de maanden hiervoor merk je dat het publiek wat gereserveerder is."

"Als een topclub bij pakweg Sint-Truiden punten laat liggen, wordt er toch een beetje geredeneerd van: 'ach, wat maakt het uit, die play-offs halen we toch wel en de punten worden ook nog eens gehalveerd'", aldus Nuytinck, die een dringend advies heeft voor de Eredivisie. "Het halveren van behaalde punten druist in tegen de gedachtegang van sportmensen."