Trainers in nood: Groenendijk, Anastasiou, De Koning en Van der Gaag

Zinderende strijd in de Eredivisie-kelder: het programma van de onderste vier

Zinderende strijd in de Eredivisie-kelder: het programma van de onderste vier

20-03-2017 16:00
5

Met nog zeven speelrondes te gaan staan er voor Go Ahead Eagles, ADO Den Haag, Roda JC en Excelsior - de onderste vier in de Eredivisie - allesbepalende maanden voor de deur. Het belooft een zinderende overlevingsstrijd te worden. Welke duels staan er nog op het programma voor de belangrijkste degradatiekandidaten? VoetbalPrimeur zet de zaken op een rij. 

Hekkensluiter Go Ahead Eagles kan aan de bak. Voor de formatie van trainer Hans de Koning staan er vier uitduels met ploegen uit het linkerrijtje gepland. Go Ahead reist af naar de Grolsch Veste, De Kuip, het Koning Willem II Stadion en de Arena. Tijdens speelronde 34, medio mei, is Sparta de opponent in de Adelaarshorst. Aanvoerder Sander Duits heeft zich er na de verliespartij tegen PEC Zwolle (1-3) bij neergelegd dat directe handhaving sowieso uit het hoofd kan worden gezet. 

De achterstand van Go Ahead op nummer zeventien ADO Den Haag bedraagt slechts twee punten. ADO speelde zondag, op bezoek bij AZ (4-0 nederlaag), een dramatische wedstrijd. Werkelijk niets lukte en in díe vorm moet Fons Groenendijk serieus rekening houden met directe degradatie. De club uit de Hofstad heeft het voordeel dat het in Roda JC en Excelsior nog twee mede-degradatiekandidaten treft in eigen stadion. 

Programma Go Ahead Eagles (nummer 18, 20 punten, doelsaldo -22)

FC Twente (uit), Feyenoord (uit), Heracles Almelo (thuis), Willem II (uit), FC Groningen (thuis), Ajax (uit) en Sparta (thuis)

Programma ADO Den Haag (nummer 17, 22 punten, doelsaldo -27)

Roda JC (thuis), Willem II (uit), FC Groningen (thuis), PSV (thuis), Sparta (uit), Heracles Almelo (uit) en Excelsior (thuis)

https://gyazo.com/a2b0c199dcc541d4868c47490fd1f59c

Het zeer moeizaam scorende Roda - 18 treffers in 27 competitieduels - heeft nog vier pittige uitwedstrijden voor de boeg. Tijdens speelronde 28 gaat het team van trainer Yannis Anastasiou op bezoek bij concurrent ADO Den Haag. In de weken daarna volgen er bezoekjes aan AZ, FC Utrecht en Vitesse. Onder meer Sparta treedt aan in Kerkrade. Sowieso opvallend: Sparta, de nummer dertien van de ranglijst met 28 punten, neemt het nog tegen alle teams uit dit artikel op. De Kasteelclub kan dus een cruciale rol gaan spelen in de degradatiestrijd. 

Excelsior, getraind door Mitchell van der Gaag, verraste zondagmiddag vriend en vijand door een punt af te snoepen van Ajax (1-1). Op Woudestein presteert de nummer vijftien van de ranglijst dit seizoen best aardig. Excelsior pakte zestien punten in eigen huis, net zo veel als AZ en meer dan bijvoorbeeld FC Groningen en PEC Zwolle. FC Utrecht, Vitesse en koploper Feyenoord reizen af naar Kralingen. Op de slotdag belooft het spannend te worden. Excelsior neemt het dan in Den Haag op tegen ADO. 

Programma Roda JC (nummer 16, 23 punten, doelsaldo -22)

ADO Den Haag (uit), PEC Zwolle (thuis), AZ (uit), Sparta (thuis), FC Utrecht (uit), Willem II (thuis) en Vitesse (uit)

Programma Excelsior (nummer 15, 24 punten, doelsaldo -18)

PEC Zwolle (uit), FC Utrecht (thuis), Sparta (uit), Vitesse (thuis), NEC (uit), Feyenoord (thuis) en ADO Den Haag (uit) 

De nummer achttien van de Eredivisie degradeert rechtstreeks naar de Jupiler League. De uiteindelijke nummers zestien en zeventien zullen zich via de nacompetitie veilig moeten spelen.