'Tete en Riedewald zitten op de bank. Je kunt je afvragen of het heeft geholpen'

'Tete en Riedewald zitten op de bank. Je kunt je afvragen of het heeft geholpen'

23-03-2017 07:22
9

Bert van Marwijk begrijpt de beslissing van bondscoach Danny Blind om Matthijs de Ligt al op te roepen voor het Nederlands elftal. De zeventienjarige verdediger heeft pas een handvol wedstrijden in Ajax 1 achter zijn naam staan.

"Als ik Danny Blind was, had ik Matthijs de Ligt waarschijnlijk ook geselecteerd", zegt Van Marwijk in het Algemeen Dagblad. Hij nam zelf in 2012 de destijds achttienjarige Jetro Willems mee naar het EK. "Achteraf is het altijd makkelijk, en dit soort keuzes ontstaan meestal niet uit luxe. Wij hadden destijds amper opties op de linksbackpositie, kort nadat Giovanni van Bronckhorst was gestopt. Willems was jong, maar ook heel goed."

Wedden

Meer odds

Of een jonge Oranje-debutant weet uit te groeien tot een volwaardige international, heeft ook te maken met persoonlijkheid. Dat stelt Arjen Robben, die zelf sinds zijn negentiende bij de nationale ploeg zit. "Het is hartstikke mooi voor jonge spelers om zo vroeg bij Oranje te komen. Maar ik proef soms wel een soort tevredenheid, terwijl je je juist moet realiseren dat het hooguit een begin is en niets meer dan dat."

Foppe de Haan ziet dat de status van een jonge debutant verandert. "Ze krijgen enorm veel aandacht, iedereen wil wat van ze. Jongens zoals Tete en Riedewald zitten nu op de bank, Riechedly Bazoer is zelfs al vertrokken bij Ajax. Je kunt je afvragen of het die jongens geholpen heeft dat ze meteen zo hoog op het paard werden gezet. Iedereen kent het Royston Drenthe-verhaal inmiddels, en dat was een jongen op zichzelf natuurlijk."