Vier posities waar Ajax in transferperiode nieuwe spelers voor moet halen

Vier posities waar Ajax in transferperiode nieuwe spelers voor moet halen

23-03-2017 12:01
52

Nu de titel weer meer buiten zicht is geraakt voor Ajax wordt het voor de Amsterdammers ook langzaam tijd om aan een kampioenswaardige selectie voor volgend seizoen te werken. Versterking is op drie posities nodig voor de huidige nummer twee van de Eredivisie.

Veel van de transferactiviteit van Ajax komende zomer zal natuurlijk afhangen van welke spelers er vertrekken. Laat Davy Klaassen Amsterdam achter zich, en vertrekt Joël Veltman? Voor de rechtsbuitenpositie lijkt Ajax al klaar met de komst van David Neres en met Justin Kluivert en Vaclav Cerny, twee talenten die eraan zitten te komen op de vleugels.
Maar er is ook een aantal posities waar Ajax nu al van weet dat er versterking gewenst is. VoetbalPrimeur zet die posities op een rij.

Linksback
De ontdekking van Daley Sinkgraven als linksback heeft Ajax voorlopig even uit de problemen geholpen, maar op die positie valt desondanks een enorme kwaliteitswinst te boeken. Een pure, aanvallend ingestelde en defensief stabiele back is wenselijk. Sinkgraven heeft de aanvallende intenties maar is geen verdediger, de verhuurde Mitchell Dijks is een verdediger maar heeft niet de aanvallende intenties. Een moderne, complete back is gewenst, en die loopt natuurlijk rond in de Eredivisie in de persoon van Ridgeciano Haps.

Rechtsback
Dat klinkt gek, versterking nodig op een positie waar je Veltman en Kenny Tete hebt lopen. Maar in het spelletje van Bosz kan een nieuwe rechtsback wel degelijk een groot verschil maken. Bij zowel Veltman als Tete is het grootste probleem namelijk de aanvalslust. Beide verdedigers zijn te voorzichtig in hun acties naar voren, terwijl daar juist de kansen liggen. Zéker met naar binnen trekkende vleugelspelers zoals Bertrand Traoré en Amin Younes dit seizoen. Ook voor deze positie geldt: een moderne, complete back geeft het spelletje van Ajax veel meer schwung. Mogelijk als vervanger van Veltman (contract tot 2018), als hij besluit komende zomer te vertrekken.

Middenvelder
Ook al kan Ajax een eventueel vertrek van Klaassen opvangen met de jeugd die staat te trappelen om door te breken, een vervanger voor de aanvallende middenvelder lijkt toch noodzakelijk bij een transfer van de aanvoerder. Hakim Ziyech aanwijzen als de man achter de spits is logisch, maar de middenvelder laat dit seizoen zien dat hij de Amsterdammers zeker niet elke wedstrijd kan dragen en zijn ondergrens ligt veel lager dan die van Klaassen, die ook doorslaggevend is als hij een slechte middag heeft. Donny van de Beek klopt aan, net als Abdelhak Nouri, maar of zij ooit de stap naar een belangrijke basisspeler kunnen maken is nog twijfelachtig. Ajax zal zich moeten oriënteren op het aantrekken van een direct inzetbare Klaassen-vervanger.

Spits
Kasper Dolberg en Mateo Cassiera. Voldoende bezetting voor de spitspositie, zou je zeggen. Maar twee jonge spitsen waarvan er één niet het hele seizoen kan spelen en de ander zich nog niet heeft bewezen is riskant voor Ajax. Als Bertrand Traoré terugkeert naar Chelsea is de komst van een ervaren, tweede spits gewenst. Die optie dient zich natuurlijk al aan in de persoon van Klaas-Jan Huntelaar. Dolberg als eerste spits, Huntelaar voor de overige wedstrijden en Cassierra een heel seizoen laten spelen op huurbasis bij een andere Eredivisie-club.

Welke spelers moet Ajax komende zomer halen? Reageer in de comments!