Koeman: 'Cruijff zei: als ik er één naast moet zetten dan is dat Ronald'

Koeman: 'Cruijff zei: als ik er één naast moet zetten dan is dat Ronald'

24-03-2017 09:10
3

Ronald Koeman heeft enorm veel geleerd van Johan Cruijff in zijn tijdperk bij FC Barcelona. De legendarische nummer veertien, vrijdag exact een jaar geleden overleden, was bij de Catalaanse topclub de trainer van Koeman.

Omdat Cruijff als speler een enorme indruk had gemaakt, had hij als trainer een streepje voor, zegt Koeman bij RTL Late Night. "Je kan uit eigen ervaringen situaties aan je spelers uitleggen. Wat Cruijff ook had, is dat hij wel eens meedeed. Dan werd je al helemaal stil. Hij kon het verbaal overbrengen, maar kon het ook laten zien", vertelt de huidige manager van Everton, die buiten het voetbal een uitstekende relatie had met Cruijff.

"We werden buren. Met Kerst, oud en nieuw, verjaardagen van de kinderen kwamen we bij elkaar. Buiten het veld was hij je vriend, je buurman. Hij kon dat zo ongelooflijk goed scheiden", legt Koeman uit, waarna een mooie anekdote volgt. In zijn eerste jaar bij FC Barcelona mochten er maar drie buitenlanders aan de aftrap staan, terwijl Barca er vier had. Cruijff koos ervoor om zijn buurman op de bank te zetten.

''Hij zei: als ik er één iemand naast moet zetten is dat Ronald, want hij is mentaal de sterktste. Aan de ene kant zette hij je ernaast, maar hij gaf je toch een compliment." Gullit speelde nog met Cruijff samen bij Feyenoord en reageerde ook: "Ik had hem als trainer op het veld. Ik heb alleen maar naar hem geluisterd, naar hem gekeken. Ik probeerde op de training de bal van hem af te pakken. Nou, dat lukte dus echt niet. Hij heeft voor onze generatie de weg geplaveid. Dat mensen naar ons voetbal kijken, komt door hem."