Zes Oranje-spelers die de stap naar de absolute top kunnen en moeten maken

Zes Oranje-spelers die de stap naar de absolute top kunnen en moeten maken

24-03-2017 13:30
11

Waar is de tijd gebleven dat er in ieder geval vier Oranje-internationals belangrijke basisspelers waren bij een Europese grootmacht? Nu Arjen Robben 33 jaar is en de komende jaren aan een afscheid zal gaan denken, is het moment aangebroken dat het Nederlands elftal weer nieuwe spelers aan de absolute topclubs moet gaan leveren en deze zes internationals maken daar momenteel de grootste kans op.

2010
In het jaar dat Wesley Sneijder bij Internazionale de beker, landstitel en Champions League won schitterde Robin van Persie wekelijks in het shirt van Arsenal, danste Arjen Robben op de flanken van Bayern München waar ook Mark van Bommel een cruciale speler was, stond Rafael van der Vaart nog onder contract bij Real Madrid en speelden, destijds een categorietje daaronder, Dirk Kuyt, Ryan Babel (Liverpool) Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan) en Nigel de Jong (Manchester City) ook bij een club van een hoog niveau. 

2017
Destijds, in 2010, was al duidelijk dat de Grote Vier - Sneijder, Van der Vaart, Robben en Van Persie - in de jaren die volgden natuurlijke opvolgers moesten krijgen die ook de top zouden bestijgen. Nu, zeven jaar later, spelen er echter nauwelijks nog Oranje-internationals bij grootmachten. Ja, Jasper Cillessen staat onder contract bij FC Barcelona, maar is daar vaste bankzitter. En dan is er nog altijd 'good old' Robben, de enige van de Grote Vier die nog op topniveau presteert bij Bayern München.

Conclusie: er zijn in de huidige Oranje-selectie maar twee spelers die bij een club in een grote competitie spelen die jaarlijks om de allergrootste prijzen meestrijdt. Waarvan er maar één speelt, indien niet geblesseerd. Het gat waar in 2010 al voor gevreesd werd is nu daar, en het wordt tijd dat een paar van de huidige generatie Oranje-internationals de overstap naar de absolute wereldtop gaat maken, zodat zij Nederland ook weer naar grotere hoogten kunnen stuwen.

Welke huidige Oranje-spelers hebben de potentie om die stap te maken naar clubs die jaarlijks om de Champions League meedingen? VoetbalPrimeur zet er zes op een rij.

Stefan de Vrij (Lazio)
Gek genoeg geen basisspeler bij Oranje als Virgil van Dijk én Jeffrey Bruma fit zijn, maar dat verandert mogelijk na de komende interlandperiode waarin De Vrij een kans krijgt. Een van de meest betrouwbare verdedigers in de Serie A, en dat telt in het internationale voetbal. Er wordt al gesproken van een transfer naar Internazionale, maar De Vrij heeft de potentie om nog een stap hoger aan te kunnen, wellicht de Premier League-top?

Virgil van Dijk (Southampton)
Het zou zomaar kunnen dat we over een jaar een centraal verdedigingsduo hebben met twee verdedigers van twee topclubs. Naast De Vrij is Van Dijk namelijk ook met de snelheid van een komeet op weg naar een grote transfer. Voor zijn blessure werden alle topclubs in Engeland al aan hem gelinkt en het lijkt een kwestie van tijd voordat Van Dijk het mag gaan proberen in de top. En zoals bij iedere stap die hij gezet heeft, zal hij ook dan weer verrassen.

Kevin Strootman (AS Roma)
Misschien wel de beste speler van Oranje als Arjen Robben besluit afscheid te nemen. Indien fit, en dat is hij inmiddels wel weer een tijdje, kan hij de nieuwe leider worden van Oranje. Bij Roma is hij dat al, en geruchten over een transfer naar Manchester United zijn hoorbaar gedurende de transferperiodes. Strootman kan een club van zo'n kaliber zeker aan.

Georginio Wijnaldum (Liverpool)
Wie denkt dat de top van Wijnaldum bij Liverpool ligt, gaat mogelijk nog verrast worden. De middenvelder heeft zich zo snel aangepast aan de Engelse club dat het niet ondenkbaar is dat hij na een tijdje gewoon nog een stap omhoog kan zetten, of die stap met Liverpool samen maakt. Wijnaldum is de moderne box-to-box-middenvelder waar veel clubs bereid zijn geld voor neer te tellen. Nog iets productiever worden voor de goal en Wijnaldum kan bij een grootmacht, in Engeland of Frankrijk, eindigen.

Memphis Depay (Olympique Lyon)
Memphis heeft zijn eerste kans in de top al gekregen bij Manchester United en is daar niet geslaagd. Maar de aanvaller is pas 23 jaar en heeft nog tien goede jaren voor zich, als hij goed op zijn lichaam past. Nu moet Memphis even een jaartje of twee richten op zijn eigen spel bij Olympique Lyon en stap voor stap toewerken naar die nieuwe kans bij een grootmacht, die zeker gaat komen als hij blijft tonen waartoe hij in staat is.

Quincy Promes (Spartak Moskou)
Wie durft het aan met Promes? 25 jaar en de sterspeler van de Russische competitie. In Nederland krijgen we daar niet veel van mee en dus is het beeld wat we van Promes hebben niet compleet, zeker omdat hij in Oranje soms nog wel eens te voorzichtig is. Maar 38 competitiegoals in drie seizoenen in Rusland zijn cijfers die indruk maken in de grote competities. Of een stap naar de absolute top erin zit valt nog te betwijfelen, maar misschien kan Promes net als Wijnaldum bij een subtopper laten zien dat hij zichzelf tot een nog hoger niveau kan doen stijgen.