WK 2018 héél ver weg voor Oranje na beschamende nederlaag in Bulgarije

WK 2018 héél ver weg voor Oranje na beschamende nederlaag in Bulgarije

25-03-2017 22:38
100

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond een ontluisterende nederlaag geleden in Bulgarije. Het keurkorps van bondscoach Danny Blind ging met 2-0 onderuit. De eindstand was al na twintig minuten bereikt. In de resterende speeltijd kon Oranje geen moment een vuist maken. Kwalificatie voor het WK 2018 staat nu serieus op de tocht. 

Blind verraste in Sofia door Matthijs de Ligt een basisplaats te gunnen. De eerste minuten van de zeventienjarige verdediger in het grote Oranje pakten rampzalig uit. De Ligt schatte een lange bal verkeerd in en Bulgarije-spits Spas Delev slaagde erin om te profiteren en Jeroen Zoet te passeren: 1-0. Nederland bakte er werkelijk niets van. Passes kwamen niet aan en er werd geen enkele kans gecreëerd. In de twintigste minuut werd het zelfs 2-0. Delev kon op de rand van het strafschopgebied aannemen en uit de draai knalde hij de bal voorbij Zoet. 

Wedden

Meer odds

Na een onthutsende eerste helft besloot Blind om zowel De Ligt als Georginio Wijnaldum te wisselen. Wesley Hoedt (ook een debutant) en Wesley Sneijder kwamen in de ploeg. Het maakte weinig verschil. Bulgarije parkeerde de bus voor het eigen doel en gunde Oranje de bal. Veel grote mogelijkheden leverde dat niet op. Alleen Davy Klaassen was dichtbij een aansluitingstreffer. Een wonderbaarlijke ontknoping zat er niet in, ook niet na het inbrengen van een extra targetman in de persoon van Luuk de Jong. 

Na de beschamende nederlaag in Bulgarije staat Oranje er slecht voor in WK-kwalificatiegroep A. Zweden en Frankrijk wonnen wél, van respectievelijk Bulgarije (4-0) en Luxemburg (3-1); de Fransen hebben nu dertien punten uit vijf duels. Zweden staat op 10 uit 5. Bulgarije heeft negen punten, Oranje volgt met zeven punten uit vijf duels. De roep om het vertrek van Blind zal in de komende uren en dagen toenemen.