Strijdend Oranje kan inktzwarte week niet opfleuren met zege op Italianen

28-03-2017 22:35
80

Onder leiding van interim-bondscoach Fred Grim is Nederland er niet in geslaagd om voor een positief resultaat te zorgen tegen Italië. In een evenwichtig duel in de Amsterdam Arena wonnen de bezoekers met nipte cijfers (1-2).

Na het rumoerige weekend waarin Danny Blind werd ontslagen als bondscoach van Oranje werd voorafgaand aan de wedstrijd in Amsterdam afscheid genomen van Clarence Seedorf. Dat gebeurde negen jaar nadat de inmiddels gestopte voetballer afscheid nam als international. Vervolgens was het aan Oranje om te laten zien dat het de rug kon rechten na het drama van Sofia van afgelopen vrijdag. Grim voerde enkele wijzigingen door in het elftal dat met 2-0 ten onder ging tegen Bulgarije.

Zo vormden Kenny Tete, Bruno Martins Indi, Wesley Hoedt en Daley Blind ditmaal de achterhoede. Het middenveld bleef met Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen ongewijzigd, terwijl Quincy Promes, Memphis Depay (als spits) en Jeremain Lens voor de doelpunten moesten zorgen. De beginfase in de Amsterdam Arena was eigenlijk direct het leukste gedeelte van de wedstrijd. Binnen twee minuten hadden Nederland en Italië allebei een doelpunt te pakken.

Eerst werkte de Italiaan Alessio Romagnoli de bal over de eigen doellijn na goed voorbereidend werk van Promes en Klaassen. Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, want vanaf de aftrap jaagde Eder de bal hard langs Jeroen Zoet. Hoedt leidde de tegentreffer in, nadat hij de bal ongelukkig voor de voeten van de Italiaanse aanvaller had gekopt. Na een half uur had Martins Indi pech, toen zijn kopbal op de lat belandde. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Zoet kon in eerste instantie nog (half) redden op een Italiaanse inzet uit een hoekschop, maar de bal belandde daardoor precies voor de voeten van Leonardo Bonucci: 1-2.

In de tweede helft probeerde Oranje de gelijkmaker te forceren en speelde het bij tijd en wijle vrij aardig. Kansen waren er voor Promes en de ingevallen Wesley Sneijder, maar de talentvolle doelman Gianluigi Donnarumma hield zijn doel schoon. Aan de andere kant verzuimde Leonardo Spinazzola om de score hoger te laten uitvallen voor de Italianen. Nederland verloor zodoende de eerste krachtmeting na het ontslag van Blind. Voor de KNVB zal dat op dit moment niet de eerste zorg zijn. De voetbalbond moet de komende tijd naarstig op zoek naar een nieuwe bondscoach die Oranje alsnog richting het WK in Rusland kan loodsen.