Achahbar, Awoniyi, Westermann en Papazoglou

Falende aankopen en mislukte huurdeals: de flopselectie van 2016/17

Falende aankopen en mislukte huurdeals: de flopselectie van 2016/17

20-04-2017 12:00
46

Met de Eredivisie-eindstreep in zicht kunnen we stilaan de balans gaan opmaken. Wie zijn of waren bijvoorbeeld de grootste miskopen van dit seizoen? VoetbalPrimeur stelde een selectie samen. Let op: spelers die in de zomer en afgelopen januari op huurbasis werden aangetrokken, hebben we óók meegenomen in het overzicht. 

De samenwerking tussen Tim Krul en Ajax viel compleet in het water. Uiteindelijk speelde de huurling van Newcastle United niet één officiële wedstrijd in het eerste elftal van de Amsterdammers. Krul was niet wedstrijdfit toen hij arriveerde en hij verloor uiteindelijk de concurrentiestrijd van André Onana. Bij AZ staat de goalie inmiddels wél wekelijks onder de lat. FC Utrecht dacht in Menno Koch een geschikte versterking te halen voor de achterhoede. De PSV-huurling kwam echter niet aan de bak onder trainer Erik ten Hag. In januari keerde Koch gedesillusioneerd terug naar Eindhoven. 

Het is de vraag wat er komende zomer gaat gebeuren met Heiko Westermann. De ervaren Duitser kreeg van Ajax een contract tot medio 2018. Dit seizoen is er voor hem louter een bijrol weggelegd in de Arena. Matthijs de Ligt (17) is Westermann inmiddels voorbijgestreefd in de Ajax-hiërarchie. 

https://gyazo.com/97e493f91abd22db553825bbe43ffacc

ADO Den Haag-aanwinst José San Román kwam, zag en was weer weg. Een halfjaar na zijn komst van Huracán keerde de Argentijnse back terug naar zijn vaderland. Geen gelukkige samenwerking. Dat laatste kan ook gezegd worden van zowel Stefan Mauk als Hachim Mastour. Om onduidelijke redenen is Mauk, jeugdinternational van Australië, totaal uit beeld verdwenen bij zijn club NEC. Een dure grap, want de middenvelder werd in de zomer voor drie jaar vastgelegd. Mastour, door PEC gehuurd van AC Milan, deed exact 150 minuten mee, verspreid over vijf competitieduels. Het 'supertalent' vertrekt in de zomer waarschijnlijk met stille trom uit Zwolle. 

Anouar Hadouir kon dit seizoen nooit zijn waarde tonen voor Excelsior. De 33-jarige aanvaller scoorde één keer, was vaak geblesseerd en zat vooral op de bank. Zijn contract loopt over een paar maanden af. Feyenoord hoopte dat Jari Schuurman veel vlieguren zou maken in Tilburg. Willem II-trainer Erwin van de Looi deed echter amper een beroep op de aanvaller. Schuurman (20) deed in acht wedstrijden mee. Danilo Pantic, door Excelsior gehuurd van Chelsea, zal vooral herinnerd worden door zijn temperament. De jonge Serviër pakte twee keer rood in negen optredens. 

https://gyazo.com/37a5802a2428b06011c1ecabe54652cf

NEC haalde in de zomer een heel peloton aan vreemdelingen naar het Goffertstadion. Liverpool-huurling Taiwo Awoniyi heeft nog geen seconde indruk gemaakt. De Nigeriaanse spits is groot en sterk, maar daar is ook alles wel mee gezegd. Nicolò Pozzebon keerde na een paar onthutsende maanden gedesillusioneerd terug naar Turijn. FC Groningen had de verwachting dat de jonge Juventus-huurling goed genoeg om het te laten zien in de Eredivisie. Dat bleek niet zo te zijn. Anass Achahbar brak de afgelopen seizoenen niet door bij Feyenoord en wilde zijn carrière een nieuwe impuls geven bij PEC. Wat een teleurstelling is dat geworden. Negentien wedstrijden (vooral invalbeurten), nul treffers. 

https://gyazo.com/435886cf309d9adca241427a91c7ae51

AZ legde in de zomer een flink bedrag op tafel voor Lillestrøm-spits Fred Friday. Zouden John van den Brom en co. inmiddels spijt hebben van die aankoop? De Nigeriaanse aanvaller maakte er vier in twintig wedstrijden. Wout Weghorst (dertien treffers) heeft de concurrentiestrijd met verve gewonnen. De matige cijfers van Friday steken overigens nog aardig af tegen die van Simon Church (vier duels, nul goals) en Thanasis Papazoglou (één goal in tien wedstrijden). De twee spitsen hebben nul komma nul toegevoegde waarde voor Roda JC. De zoveelste dubieuze aanwinsten die op het conto van de inmiddels vertrokken technisch directeur Ton Caanen kunnen worden geschreven. 

Wie mis jij in de lijst? Welke nieuweling bakte er bij jouw club niets van? Deel het in de comments!