Voetbalmirakel in Gelsenkirchen: zeven conclusies na Schalke-Ajax

Voetbalmirakel in Gelsenkirchen: zeven conclusies na Schalke-Ajax

21-04-2017 00:00
34

Ajax heeft donderdagavond een onvervalste topprestatie geleverd door de halve finales van de Europa League te bereiken ten koste van Schalke 04. VoetbalPrimeur was in Gelsenkirchen en trok zeven conclusies na de miraculeuze ontsnapping van de Amsterdammers.

Schalke vergeet zichzelf te belonen voor blitzstart
Schalke schoot in de VELTINS-Arena uit de startblokken. De Duitsers zochten in de eerste minuten de aanval. Dat leidde tot twee behoorlijke mogelijkheden, maar die werden niet benut. Max Meyer was het dichtstbij. Na twee minuten plaatste hij de bal, maar gelukkig voor André Onana en Ajax belandde het schot op de buitenkant van de paal.

Sánchez zeer matig: concentratiegebrek?
Davinson Sánchez was donderdagavond de zwakste Ajacied. De Colombiaanse mandekker leek niet optimaal geconcentreerd en dat brak hem op. Verdedigend liet hij zich een aantal keer foppen, aan de bal was het ronduit belabberd. De verdediger lijkt moeite te hebben om de gevraagde concentratie twee keer per week een hele wedstrijd op te brengen.

Ziyech faalt in verdedigend opzicht
Sinds zijn komst naar Ajax maakt Hakim Ziyech veel meer kilometers. Helemaal uitgeroeid heeft hij zijn tegenzin om het verdedigende werk op te knappen nog niet. Tegen Schalke verviel hij in oude gewoontes. Een aantal keer liet hij zijn man lopen en na 53 minuten spelen eiste dat zijn tol. Leon Goretzka werd fraai bediend en kon de 1-0 binnen schieten, omdat Ziyech weigerde de laatste meters mee te lopen.

Sterke De Ligt maakt kennis met Europa League-wetten
Matthijs de Ligt wordt pas over een krap halfjaar achttien, maar bleef moeiteloos overeind tegen Schalke. Waar zijn maatje Sánchez regelmatig inkakte, bleef de jongeling uit de Ajax-jeugdopleiding (kop)duels winnen. Een moment van onachtzaamheid werd echter fataal. Bij de 2-0 stond hij té ver van Guido Burgstaller af, waardoor de spits de 2-0 tegen de touwen kon schieten.

Onrustig Ajax-middenveld in tweede helft
In de eerste helft heerste het middenveld van Ajax in de VELTINS-Arena. Na rust was dat anders. Schalke kreeg van Lasse Schöne, Davy Klaassen en Ziyech de kans om het heft in handen te nemen. Ajax liet na om het spel te maken en schoot de ballen te snel de tribune in. Exact dat deed Schöne, waarna Schalke tien seconden later in de persoon van Burgstaller de tweede treffer op het scorebord zette.

Oliedomme rode kaart Veltman
Joël Veltman speelde een wisselvallige wedstrijd en laat in de tweede helft ging het helemaal mis. In een acht minuten tijd pakte hij twee keer geel en kon dus gaan douchen. Met name de tweede gele kaart kan hem aangerekend worden. Door onnodige obstructie gaf hij scheidsrechter Ovidiu Hategan de kans om hem eraf te sturen en dat deed de leidsman. Oliedom van Veltman.

Schalke schiet kwalitatief zwaar tekort
Wat in Amsterdam al bleek, werd in Gelsenkirchen bevestigd: Schalke heeft gewoon te weinig kwaliteit in huis. In de heenwedstrijd werd de ploeg van Markus Weinzierl weggetikt door Ajax. In eigen huis kon het daarom niet slechter, maar heel veel scheelde het niet. Slechte aannames, verkeerde passes; het hield niet over. Ondanks dat het in de tweede helft beter werd, is Schalke simpelweg niet goed genoeg voor de halve finales van de Europa League.