Jones, Reza, Sánchez en Weghorst

Voltreffers en briljante deals: de beste Eredivisie-aanwinsten van 2016/17

Voltreffers en briljante deals: de beste Eredivisie-aanwinsten van 2016/17

21-04-2017 12:00
5

Met de Eredivisie-eindstreep in zicht kunnen we stilaan de balans gaan opmaken. Wie waren bijvoorbeeld de beste aanwinsten dit seizoen? VoetbalPrimeur stelde een selectie samen. Let op: spelers die in de zomer op huurbasis werden aangetrokken, hebben we óók meegenomen in het overzicht.

Brad Jones nam in de zomer het stokje over van de geblesseerde Kenneth Vermeer en de ervaren goalie uit Australië heeft dat met verve gedaan. Het wordt interessant in de zomer, want als Jones (35) bijtekent in De Kuip, wat gebeurt er dan met zijn concurrent? Ook bij FC Utrecht vond er een wisseling van de wacht plaats onder de lat. Robbin Ruiter raakte eind 2016 geblesseerd en zomeraanwinst David Jensen staat sindsdien in het doel bij de nummer vier van de Eredivisie. Dat doet de Deen formidabel. 

Wedden

Meer odds

https://gyazo.com/80f254ceacf57423b1c9b609d5571244

Ajax moet na afloop van het seizoen waarschijnlijk alle zeilen bijzetten om Davinson Sánchez in Amsterdam te houden. De Colombiaanse verdediger maakt wekelijks indruk in de Eredivisie. Ook in de Europese duels van de Amsterdammers heeft Sánchez (20) naam gemaakt. Niet voor niets zou FC Barcelona zijn ontwikkeling op de voet volgen. 

Django Warmerdam werd afgelopen zomer door Ajax verhuurd aan PEC Zwolle. Zijn tijdelijke werkgever beleeft een matig seizoen, maar Warmerdam onttrekt zich aan de malaise. Prima speler met scorend vermogen. Stijn Schaars was na zijn overstap van PSV naar sc Heerenveen een halfjaar lang de grote man in het Abe Lenstra Stadion. De routinier verdiende zelfs een oproep voor Oranje. Helaas kwam er door blessures  een kink in de kabel.

Eind augustus legde Ajax ruim tien miljoen euro op tafel voor spelmaker Hakim Ziyech. Met negen treffers en twaalf assists heeft de linkspoot zijn waarde bewezen, al vinden veel fans wél dat zijn schoten iets vaker tussen de palen mogen belanden. Mateusz Klich is na de verkoop van Ziyech de grote regisseur op het middenveld van FC Twente. De Poolse middenvelder is een topspeler voor elke eredivisionist, zo bewees hij eerder al in Zwolle. 

https://gyazo.com/f3b14d5b56c3b77b185299f32e07c692

In november viel zijn naam zelfs even bij Oranje. Beetje overdreven misschien, maar dat neemt niet weg dat Brandley Kuwas dit seizoen tot de grote uitblinkers van Heracles Almelo behoort. Met zijn fijne linker tekende hij al voor menig fraai doelpunt. Willem II-spits Fran Sol kende de laatste weken een klein dipje. Scoren lukte even niet meer. Toch mag de Spaanse aanvaller, overgekomen van Villarreal B, trots zijn op zijn tien doelpunten. De teller van PEC-targetman Nicolai Brock-Madsen staat op zeven, ook best een aardig aantal voor een ploeg het al het gehele seizoen moeilijk heeft. Brock-Madsen werd eind augustus gehuurd van Birmingham City. 

Dat Enes Ünal een garantie voor goals is, bleek vorig seizoen al bij NAC Breda. Ook in de Eredivisie schiet de Turkse tiener de ene na de andere bal erin. Gaat het FC Twente lukken om hem nóg een seizoen te huren van Manchester City? Wout Weghorst kreeg in Alkmaar te maken met de loodzware erfernis van Vincent Janssen. Dertien doelpunten in 27 duels is een prima aantal voor zijn debuutseizoen in Alkmaar, lijkt ons. 

Of de Coolsingel in mei volstroomt of niet: Nicolai Jörgensen durven we op deze plek sowieso te kronen tot dé aankoop van het seizoenen. De Deense spits was bij liefst dertig van de 81 Feyenoord-goals betrokken: negentien treffers, elf assists. Ook Steven Berghuis verdient een compliment. Afgelopen seizoen verpieterde de Oranje-aanvaller op de bank bij Watford. Met zijn goals, assists en individuele acties is de 25-jarige linkspoot van grote waarde voor Feyenoord. 

https://gyazo.com/6b88efbd74c349dab842c545c384e37c

De verloren Vitesse-zoon Ricky van Wolfswinkel scoorde achttien keer in dertig Eredivisie-optredens. Volgende week kan de goaltjesdief een uitstekend seizoen bekronen met bekerwinst in De Kuip. Nog twee spitsen die na omzwervingen in binnen- en buitenland terugkeerden bij hun oude club: Reza Ghoochannejhad en Samuel Armenteros. Net als Van Wolfswinkel staan de aanvallers van respectievelijke sc Heerenveen en Heracles Almelo hoog in de topscorerslijsten. Reza maakte er al achttien, Armenteros zestien. 

Welke nieuweling heeft jou aangenaam verrast dit seizoen? Wie ontbreekt er op de lijst? Deel het in de comments!

Check ook: Falende aankopen en mislukte huurdeals: de flopselectie van 2016/17