Loodzware loting Ajax: dit is wat je moet weten over Olympique Lyon

Loodzware loting Ajax: dit is wat je moet weten over Olympique Lyon

21-04-2017 14:00
47

Ajax moet in de halve finale van de Europa League zien af te rekenen met Olympique Lyon. VoetbalPrimeur neemt de tegenstander van de Amsterdammers onder de loep.

Geen Memphis
Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Ajax niet te maken krijgt met Mempis Depay. De oud-PSV'er kwam in de winterstop over van Manchester United en speelde voor de Engelsen al in de Europa League. Daarom is hij niet speelgerechtigd. Mathieu Valbuena speelde in de wedstrijden tegen Besiktas op de plek van Memphis.

Matige reeks
In Nederland bestaat het beeld dat Lyon in een daverende vorm verkeert, maar de ploeg speelt momenteel niet zo flitsend als eerder tegen AZ en AS Roma. Van de laatste zeven officiële wedstrijden werd maar twee keer gewonnen. Dieptepunt was op 8 april de thuisnederlaag tegen laagvlieger Lorient (1-4).

Straatlengte achterstand
Met Lyon treft Ajax de nummer vier van de Ligue 1, een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op Europa League-voetbal. Omhoog kijken hoeft de ploeg van Bruno Genésio niet te doen. De achterstand op koploper AS Monaco, nummer twee Paris Saint-Germain en nummer drie OGC Nice bedraagt respectievelijk 23, 23 en 19 punten

Knipoog-Kroaat
De gedachten van veel Ajax-fans zullen direct na de loting teruggegaan zijn naar 7 december 2011, toen een bizarre 1-7 zege van Lyon op Dinamo Zagreb ervoor zorgde dat Ajax totaal onverwacht uitgeschakeld werd. Domagoj Vida, die Lyon-spits Gomis wel érg vrij liet, gaat sindsdien door het leven als Knipoog-Kroaat. Vida speelt nu overigens voor Dinamo Kiev.

Debuut Klaassen
Lyon is bijzondere grond voor Davy Klaassen. De aanvoerder van Ajax maakte daar in november 2011 zijn officiële debuut voor de Amsterdammers. Door de knappe 0-0 leek het er toen op dat Ajax een plek in de knock out-fase van de Champions League niet meer kon mislopen, tót het Knipoog-Kroaat-incident.

Ook kansen voor Ajax
Ja, het middenveld en aanval van Lyon is om te watertanden, maar de verdediging van Lyon is zéker niet waterdicht. In de Ligue 1 kreeg de ploeg al 39 goals tegen. En ook in de eerste wedstrijd tegen AZ, in Alkmaar, moest Lyon behoorlijk wat kansen incasseren. Het was dat Anthony Lopes een wereldpartij stond te keepen en Alexandre Lacazette messcherp was, anders had de uitslag heel anders kunnen zijn.

Tot slot: de opstelling en samenvatting van Besiktas - Lyon

Lees ook: Zó gaat de sterrenaanval van Lyon er met Memphis uitzien