Afwijzing Heitinga zorgt voor onbegrip: Dit werkt heel demotiverend

Afwijzing Heitinga zorgt voor onbegrip: "Dit werkt heel demotiverend"

25-04-2017 07:19
44

Het afwijzen van John Heitinga voor de opleiding Coach Betaald Voetbal stuit Guus Hiddink, Bert van Marwijk en Leo Beenhakker tegen de borst. Het drietal neemt met onbegrip kennis van het besluit van de KNVB.

"Dit werkt heel demotiverend, terwijl Heitinga heel gericht aan zijn trainerscarrière werkt en Ajax al een speciaal traject met hem heeft opgezet", zegt Hiddink in De Telegraaf. Hij vindt dat internationals een verkorte trainersopleiding moeten kunnen volgen. "Die jongens moeten het niet voor niets krijgen. Zij moeten er hard voor werken. Maar met een gecomprimeerde trainersopleiding hoeven ze niet het hele traject van vijf tot zes jaar te doorlopen."

Van Marwijk ziet bij Heitinga voldoende ambitie en de wil om trainer te worden. "Hij heeft zijn Trainer Coach 1-diploma gehaald en is nu al assistent-trainer bij Jong Ajax. Waarom zou hij dan nog twee jaar gaan zitten wachten? Ik vind dat ze voor iemand met zijn carrière ruimte moeten vrijmaken op de cursus", aldus de oud-bondscoach. "We zijn met allerlei dingen bezig, maar uiteindelijk gaat het toch om trainers die spelers op het trainingsveld beter kunnen maken."

Beenhakker noemt de afwijzing een slechte zaak. "Het zou verschrikkelijk jammer zijn als om deze reden spelers als Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar en Heitinga afzien van het trainerschap en verloren gaan voor het voetbal. En het is ook geen compliment als ze een half jaar naar Ierland gaan om hetzelfde diploma te halen. Dat devalueert de trainerscursus van de KNVB."

Lees meer: Heitinga afgewezen voor cursus: 'Stuitende arrogantie van twee bondsmensen'