Wereldwijde primeur bekerfinale: Hiermee zijn we de eerste nationale bond

Wereldwijde primeur bekerfinale: "Hiermee zijn we de eerste nationale bond"

27-04-2017 12:43
11

Vitesse en AZ maken zondag onderdeel uit van een wereldwijde primeur. Tijdens de bekerfinale wordt gebruikgemaakt van doellijntechnologie én een videoscheidsrechter. In een eindstrijd gebeurde dat nooit eerder.

"Er zal zowel van doellijntechnologie als een videoscheidsrechter gebruik worden gemaakt", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal, op de officiële kanalen van de KNVB. "Hiermee zijn we de eerste nationale bond die beide technologische hulpmiddelen in een officiële finale toepast."

De video-assistent biedt ondersteuning aan de scheidsrechter op het veld. Hij zit zondag buiten De Kuip in een externe ruimte met verschillende beeldschermen. De videoscheisrechter kan zo de arbiter van dienst adviseren.

WK

Op het WK in Rusland zijn voor het eerst in de historie van een eindronde videoscheidsrechters actief. Dat maakte FIFA-baakte Gianni Infantino woensdag bekend. De Jong: "Zijn uitspraken sluiten naadloos aan op de ambitie van de KNVB. Als bestuurders hebben wij onze verantwoordelijkheid om voetbal eerlijker te maken en de scheidsrechter te helpen met de middelen die ons anno 2017 ter beschikking staan."