'Ik zeg tegen Louis van Gaal: huh, er is geen hond joh. Spelen we hier wel?'

'Ik zeg tegen Louis van Gaal: huh, er is geen hond joh. Spelen we hier wel?'

29-04-2017 07:59
3

Ajax schreef dit seizoen geschiedenis door voor het eerst sinds twintig jaar de halve finale van een Europees toernooi te halen. Exact 25 jaar geleden won Ajax de UEFA Cup. Gerard van der Lem - toen assistent van hoofdcoach Louis van Gaal - en toenmalig speler Stefan Pettersson (foto) blikken terug.

"We draaiden helemaal niet in de competitie. Op de tribunes hingen spandoeken met de roep om Johan Cruijff als trainer. Spreekkoren ook. Irritant natuurlijk. We hadden het zwaar, maar die UEFA Cup veranderde alles", vertelt Van der Lem in het Algemeen Dagblad. De uitwedstrijd tegen Osasuna (0-1 winst) was het kantelpunt. "Ineens waren we echt een team", zegt Pettersson, als Zweed toen de enige buitenlander in de basis bij Ajax.

De sfeer in het Olympisch Stadion was geweldig tijdens de finale, zegt Van der Lem. Hij dacht in eerste instantie aan een groot misverstand. Toen de ploeg aankwam was het bijzonder rustig rondom het stadion.

"Dus ik zeg tegen Louis: huh, er is geen hond joh. Spelen we hier wel? Komen we dat stadion binnen, zit heel de boel afgeladen. Iedereen zat al binnen. Wij stonden op het veld en de fans zongen aan een stuk door. Je zag die koppies van de spelers en ook Louis genoot. We konden niet verliezen.''