De titel van Feyenoord: Stewardessen rolden met de champagne door het vliegtuig

De titel van Feyenoord: "Stewardessen rolden met de champagne door het vliegtuig"

05-05-2017 09:30
3

Ed de Goeij, John de Wolf, Ulrich van Gobbel, Mike Obiku, József Kiprich. Feyenoord-fans kunnen de illustere namen van het succesteam uit 1993 dromen. Ook Dean Gorré maakte onderdeel uit van de een-na-laatste kampioensploeg van de Rotterdamse topclub. Bij hem geen spoortje twijfel: aanstaande zondagmiddag kroont Feyenoord zich opnieuw tot de beste van Nederland.

Van de beslissende wedstrijd tegen FC Groningen, een kleine 24 jaar geleden, kan Gorré (46) zich anno 2017 weinig herinneren. Feyenoord won op 31 mei met 5-0 in het oude Oosterpark. Daarmee was de landstitel binnen. Supporters bestormden het veld. Op oude beelden is te zien hoe de voormalig middenvelder na het laatste fluitsignaal de bal keihard de lucht in peert. Is-ie inmiddels vergeten. Terug naar Rotterdam over de snelweg was onmogelijk, dus pakte de Feyenoord-selectie het vliegtuig.

"Dat was mooi, met z'n allen in de lucht. Zingen, iedereen al flink aan de drank natuurlijk", vertelt Gorré – tegenwoordig scout bij Reading – aan VoetbalPrimeur. "Kregen we turbulentie… Iedereen ging steeds zachter zingen, haha. Alleen Ruud Heus niet, die was al dronken. De stewardessen rolden met de champagne door het vliegtuig heen."

In Rotterdam was er sprake van een waar volksfeest. De Coolsingel stroomde vol met ruim 150.000 mensen. Het was voor Het Legioen de eerste landstitel sinds 1983. "Je weet niet wat je meemaakt. Geweldig. Echt geweldig", mijmert Gorré, die zeker weet dat het Feyenoord van nu de klus zal klaren tegen Excelsior. "Kan niet foutgaan. Nee. De spelers hebben zó veel adrenaline. Je bent zó scherp, nu moet het gebeuren. Dat gaan ze ook doen. Dat gevoel heb ik."

Power
"Of spelers nerveus worden? Zeker. De druk staat erop. Maar deze druk is anders. Nu winnen en we zijn kampioen. Je denkt terug aan het hele seizoen, in de kleedkamer kijk je om je heen, naar de spelers die je hebt. Daar krijg je een soort power van. Dit hebben we met z'n allen bereikt, nu gaan we het afmaken. Dat gevoel. Iedereen is zó gemotiveerd. Het kan gewoon niet misgaan."

Gorré geniet dit seizoen van Brad Jones, Rick Karsdorp en de onverzettelijke Karim El Ahmadi, maar met name Tonny Vilhena (22) maakt indruk op hem. "Hij maakt hele grote stappen. Vilhena heeft zich heel professioneel opgesteld na al het gedoe rond zijn aflopende contract. Hij bleef en dan moet je het ook laten zien, dan staat de druk erop. Dat deed-ie fantastisch. Alle twijfel rondom hem is nu weg."

https://gyazo.com/0e66fba7941671b634f19c280c3a4901

Bosz en Van Bronckhorst
Bij het succesvolle Feyenoord van begin jaren negentig speelde Gorré samen met Peter Bosz en een piepjonge Giovanni van Bronckhorst. Bosz - geschorst voor het kampioensduel in Groningen - was toen al in alles een trainer, weet hij nog goed. "Hij is een speler waar ik heel veel van heb geleerd. Tijdens trainingspartijtjes, bijvoorbeeld. Bosz was altijd bezig met omschakelmomenten. Balbezit naar balverlies. Was-ie heel scherp in, altijd mee bezig. Ongelooflijk", aldus Gorré. "Ook de manier hoe hij sprak... Altijd duidelijke taal. Ik kon het goed met hem vinden. Hij was heel professioneel."

Groot is het contrast met Van Bronckhorst, die in 1993 door trainer Willem van Hanegem bij de eerste selectie werd gehaald. "Toen ik laatst bij Feyenoord ging kijken, hebben we lekker zitten babbelen na de wedstrijd. Fantastisch hoe hij het nu doet. Vorig seizoen had-ie natuurlijk een hele moeilijke periode, met die serie nederlagen."

"Nu zie je zijn kracht. Hij blijft koel. Hij houdt het team rustig en creëert duidelijkheid. Ik had van hem nooit verwacht dat hij trainer ging worden. Zelfs niet toen-ie aanvoerder was van Oranje. Mooi om te zien hoe hij het nu doet. Ik denk dat the sky the limit is voor Gio. Als speler heeft hij iets neergezet, dat kan hij nu ook als trainer gaan doen."

Koop je Kampioensshirt met 10% korting via VP. Gebruik de kortingscode VP2017. Alleen vandaag geldig!