Bosz roemt 'tegenhanger van Cruijff': 'Zo geladen ging ik onder hem het veld op'

Bosz roemt 'tegenhanger van Cruijff': 'Zo geladen ging ik onder hem het veld op'

10-05-2017 07:56
10

Peter Bosz heeft bij Ajax de beschikking over de meest moderne analysesystemen, maar het 'ouderwetse' tactiekbord is nog steeds zijn favoriet. Dat onthult de trainer in het Algemeen Dagblad.

"Ja, zo een met magneetjes", vertelt Bosz. "Gaat overal mee naartoe. Ik pak het erbij na wedstrijden. Vaak ook in de rust. Eigenlijk is het nog steeds mijn belangrijkste kompas als trainer." Hij leerde het bord waarderen in zijn beginperiode als speler bij Toulon, toen hij nog geen Frans sprak.

"Juist dan zie je dat het een kunst is: zodanig duidelijk je plan uiteen kunnen zetten dat ook buitenlandse spelers precies snappen wat de bedoeling is", aldus de coach. "Ik hou er nu zelf ook van: alles wil ik tot op de millimeter nauwkeurig hebben staan op het bord." Bosz nam de werkwijze over van Rolland Courbis, die hem net als Johan Cruijff en Pep Guardiola inspireerde.

Bosz omschrijft Courbis 'als tegenhanger van Cruijff in het denken over voetbal'. De voormalig Oranje-international ging echter voor zijn trainer door het vuur. "En die winnaarsmentaliteit, die ontstond ook door zijn motivatiespeeches. Ik heb vaak gedacht: oké, de eerste tegenstander die me nu verkeerd aankijkt, gaat gestrekt. Zo geladen ging ik onder hem het veld op."