Lofzang Van Hooijdonk: 'Al snel begon het typisch Hollandse gezeur'

Lofzang Van Hooijdonk: 'Al snel begon het typisch Hollandse gezeur'

16-05-2017 13:34
12

Pierre van Hooijdonk heeft zondagmiddag met volle teugen genoten van de heldenrol die Dirk Kuyt vertolkte tijdens het kampioensduel van Feyenoord. De 36-jarige captain, dit seizoen regelmatig verguisd, maakte drie treffers in de beslissende wedstrijd tegen Heracles Almelo: 3-1. Daarmee bezorgde Kuyt de Rotterdamse club de landstitel. 

'Ik vond het prachtig dat de hoofdrol werd vertolkt door Kuyt. Toen Dirk twee jaar geleden terugkeerde bij Feyenoord, verkondigde hij dat de landstitel zijn doel was. Dat was natuurlijk een prima ambitie, maar gezien de historie was dat bij Feyenoord bepaald niet vanzelfsprekend. Kuyt geloofde erin en ging ervoor, met ziel en zaligheid. En hij heeft het niet cadeau gekregen', schrijft Van Hooijdonk in zijn column in Voetbal International. 

'Al snel begon het typisch Hollandse gezeur. In het eerste seizoen van zijn rentree over zijn rendement, in het tweede seizoen over zijn fitheid. En toen hij zich openlijk uitsprak over zijn reservebeurten. Terwijl een speler met de kwaliteit en status van Kuijt zich daarover moet kunnen uiten, zeker als je het op de beschaafde manier doet zoals hij het deed', vervolgt de oud-international. 

'Het werkte overigens niet in zijn voordeel dat zijn invalbeurten in die periode matig waren', voegt Van Hooijdonk daar aan toe. 'Als je dan daarna ziet hoe belangrijk Dirk in de kampioenswedstrijd was, kun je daar niets anders dan respect voor hebben. En dan heb ik het niet alleen over zijn werklust en leidersrol. De technische vaardigheid waarmee hij de bal raakte bij zijn eerste goal, de timing en felheid waarmee hij voor zijn directe tegenstander kwam bij zijn tweede doelpunt, en dat op cruciale momenten; dan ben je in alle opzichten een klasbak.'