Nijland fel tegen: 'Op dat soort wedstrijden zit het publiek niet te wachten'

Nijland fel tegen: 'Op dat soort wedstrijden zit het publiek niet te wachten'

17-05-2017 19:38
26

FC Groningen is één van de club die het plan voor een nieuwe Eredivisie-opzet afschoot. Algemeen directeur Hans Nijland legt aan RTV Noord uit waarom. Zijn club luisterde vooral naar de fans. 

"Het is goed dat naar vernieuwing wordt gekeken, maar uit onderzoek bij de Nederlandse supporters, ook die van ons, blijkt dat ze er tegen zijn. En voor wie voetballen we? Juist. Daarom zijn wij ook tegen. Dat is klip en klaar", aldus Nijland. 

Aanvankelijk leek het plan om de Eredivisie in te krimpen naar zestien teams en play-offs om het kampioenschap te organiseren, op voldoende enthousiasme te kunnen rekenen. Woensdag werd bekend dat te veel clubs er geen heil in zien.

"We hadden met het nieuwe plan ongeveer vijf ton extra tv-geld kunnen vangen. Maar gemiddeld gezien zullen we vaker bij de laatste tien dan bij de eerste zes terechtkomen. Op dat soort wedstrijden zit het publiek niet te wachten", weet Nijland. "En als het publiek thuisblijft, kost het ons ook geld."

De KNVB denkt dat de Eredivisie spannender wordt met minder teams. Daar gelooft Nijland niet in. "Kijk naar Excelsior-Feyenoord dit jaar, of De Graafschap-Ajax vorig jaar. Hoezo geen weerstand? En bekijk de ontknopingen in de competitie van de laatste jaren eens. Spannender kan niet."