Bosz countert Mourinho: 'Voor onze jonge ploeg is het woensdag de 56ste wedstrijd'

Bosz countert Mourinho: 'Voor onze jonge ploeg is het woensdag de 56ste wedstrijd'

18-05-2017 14:57
59

De internationale pers was donderdag te gast bij Ajax voor een persconferentie richting de Europa League-finale. Peter Bosz werd daarin onder meer naar Justin Kluivert, José Mourinho én Feyenoord gevraagd.

De toegestroomde Engelse journalisten wilden maar wat graag meer van Kluivert junior weten. In hoeverre hij bijvoorbeeld te vergelijken is met zijn vader Patrick. "Ze hebben dezelfde achternaam, dat klopt. Maar ik hou er in z'n algemeenheid niet van spelers te vergelijken", begint Bosz nuchter op de persconferentie. "Patrick was lang en spits, Justin is een echte buitenspeler die aan beide kanten uit de voeten kan. Of hij nog een nummer negen kan worden? Dan zou hij in ieder geval een heel ander type zijn dan zijn vader."

Eerder werd Bosz al gevraagd hoe erg hij onder de indruk van Kluivert is. "Hij is een van de nieuwste jonge talenten, eigenlijk de laatste. Dolberg en De Ligt waren er in de voorbereiding al bij, Kluivert in de winterstop nog niet eens. Toen we hem bij Jong Ajax zagen, dachten we 'dit is interessant'. Hij is jong, moet nog veel leren, maar heeft net zoals de andere talenten heel veel potentie."

Trots Nederland
Dat Ajax voor het eerst in 21 jaar weer in een Europese finale staat, valt ook in Engeland op. "Het verschil qua financiën tussen de grote Europese en Nederlandse clubs is enorm. Maar we hebben het voor elkaar gekregen. Iedereen in Nederland is trots. Niet alleen de Ajax-fans, maar ook de andere fans. Hoe wij met de druk bij zo'n finale omgaan? Dat weet ik niet, het is de eerste keer. We proberen ze zo goed als mogelijk te helpen, maar je weet niet precies hoe ze reageren."

Dan Mourinho, de Portugese coach van United. The Special One klaagde vorige week over het volle programma van de Engelsen, die inmiddels al 62 wedstrijden speelden dit seizoen. Bosz countert: "Wij spelen woensdag onze 56ste wedstrijd. Als je naar de leeftijden in onze selectie kijkt, zijn dat ook veel wedstrijden." Dat Mourinho tot dusver elf van zijn dertien gespeelde finales won, laat Bosz koud. "Ik kijk nooit naar trainers van andere teams. Ik analyseer ze en hoop dat we daar een klein beetje mee kunnen winnen, de details. Maar ik kijk vooral naar onze eigen ploeg."

Feyenoord-zege
Tot slot werd Bosz ook gevraagd naar Feyenoord, dat eerder dit seizoen met 1-0 van Manchester United won. Wat heeft hij geleerd van die wedstrijd? "Ik heb ze zien winnen, maar ik heb ze uit ook zien verliezen met 4-0. Dus, wat ik altijd doe is naar onszelf kijken. De manier zoals wij spelen en de manier zoals Feyenoord speelt is niet hetzelfde. Ik hou meer van onze manier. Als ik kan leren van die wedstrijd doe ik dat natuurlijk, maar ik denk dat we naar onszelf moeten kijken."