Kuyt en co. stemmingmakerij verweten: 'Weet niet of ze daar vrolijk van worden'

Kuyt en co. stemmingmakerij verweten: 'Weet niet of ze daar vrolijk van worden'

19-05-2017 08:53
65

PEC Zwolle-directeur Gerard Nijkamp vindt het manifest van twaalf Eredivisie-aanvoerders en spelersvakbond VVCS stemmingmakerij. Hij vreest voor de toekomst van veel clubs als kunstgras verboden wordt.

"Ik geloof dat dit de 205e keer is dat deze discussie wordt opgerakeld", zegt Nijkamp in De Stentor. "Het wordt een beetje vermoeiend en de consequenties overzien ze niet. Ik kan er weinig mee. Ons nieuwe kunstgrasveld gaat er deze zomer gewoon komen." Het is volgens de Zwolle-directeur vooral makkelijk scoren. Hij tackelt de argumentatie van competitievervalsing en de vele blessures.

"Als het medisch onverantwoord zou zijn, moeten we ons serieus zorgen maken en nadenken over de toekomst van kunstgras", aldus Nijkamp. "Maar uit alle onderzoeken blijkt het tegendeel. Kunstgras zorgt niet voor meer blessures dan echt gras. Dus heb ik er moeite mee dat de discussie weer wordt opgerakeld."

Volgens Nijkamp heeft het verbieden van kunstgras verstrekkende gevolgen. "Het wordt dan heel lastig om een acceptabele manier die clubs te runnen. Ze gaan failliet, houden op te bestaan en dus komt er weer een groot aantal spelers extra op de markt. Ik weet niet of de aanvoerders daar vrolijk van worden."

Nijkamp werd al eens benaderd door KNVB-directeur Hans van Breukelen om uit te zoeken wat er financieel voor nodig is om terug te schakelen naar natuurgras. "Dan moet je al gauw denken aan 2,5, misschien wel drie miljoen euro."